Bono Vox stigao u Sarajevo, dočekao ga aplauz i ovacije

Bono Vox je u nedjelju doputovao u Sarajevo u okviru 27. izdanja Sarajevo Film Festivala (SFF), kao njegov počasni gost, javlja organizator festivala.

S redateljem Wimom Wendersom prošetao je posebnim Crvenim tepihom. Slavni redatelj Wim Wenders dobitnik je Počasnog Srca Sarajeva na ovogodišnjem izdanju festivala.

Bono Vox stigao u Sarajevo. Photo: Sarajevo Film Festival

Fotografiju Bono Voxa u nedjelju je objavio i Mirsad Purivatra, direktor SFF-a na Instagramu.

Na njoj je Bono u društvu s Wendersom u Narodnom pozorištu gdje će biti upriličena i projekcija restaurirane verzije njegovog filma “Hotel od milijun dolara”.

 

Bono Vox stigao u Sarajevo. Photo: Sarajevo Film Festival

Ovacije fanova

Veliki broj građana okupio se u nedjelju na Festivalskom trgu gdje su Bona dočekali uz aplauz i ovacije, a on je potpisivao fotografije koje su držali i pozdravljao se s prisutnima, a mnogi su iskoristili priliku da se fotografiraju s njim.

Ovaj glazbeni umjetnik, frontmen legendarne irske grupe U2 i veliki prijatelj Sarajeva i Sarajevo Film Festivala, nazočio je i festivalskom premijernom predstavljanju filma HOTEL OD MILIJUN DOLARA na 6.Sarajevo Film Festivalu 2000.godine.

“Divno je biti ovdje, čini se da je prošlo i puno i malo vremena od mog zadnjeg posjeta. Kao da postoje dva Sarajeva – stvarno i imaginarno. Ono jedno u kojem živiš i radiš, u kojem smo sada i ono koje nosimo sa sobom u svijet – to jedno mitsko Sarajevo. To mjesto zabave i magije koje je i dalje, za mene, glavni grad suživota. Ovo je divan grad i ovo je odličan festival. Mislim da je ovaj Festival gotovo kao vezivno tkivo između ta dva Sarajeva – on sjedinjuje vidljivo i nevidljivo u jednu sliku”, izjavio je Bono Vox u Narodnom pozorištu prije početka projekcije.

Bono Vox stigao u Sarajevo. Photo: Sarajevo Film Festival

Hotel od milijun dolara

Za ovu triler dramu s Jeremyjem Daviesom, Millom Jovovich i Melom Gibsonom u glavnim ulogama za koju je Wenders je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu, Bono Vox je je pisao scenarij zajedno s Wimom Wendersom i Nicholas Kleinom, a njegovom glazbom prožet je cijeli film.

Radnja filma HOTEL OD MILIJUN DOLARA prati grupu čudaka, otpadnika i lutalica koji žive u oronulom hotelu u centru Los Angelesa, u kraju punom narkomana i beskućnika. Iz njihove vizure pratimo priču zaljubljenog sanjara kojeg svi zovu Tom Tom. Predmet njegove čežnje je Eloise, neka vrsta palog anđela. U ovoj ludnici izbijaju nevolje. Život jednog od stanara, ekscentričnog narkomana Izzyja, okončava na brutalan način kada ga neko gurne s krova. A kada se na sveopće iznenađenje, ispostavi da je Izzy sin medijskog mogula i multimilijunera, na scenu ulazi FBI agent – Skinner.

Suprotno očekivanjima, ispostavlja se da je on, ta iznimno duga ruka zakona, čak i luđi od šarmantnih likova koji žive u Hotelu od miljun dolara.

Bono Vox stigao u Sarajevo. Photo: Sarajevo Film Festival

Bono Vox ima počasnu putovnicu BiH

Bono Vox je Sarajlijama ostao u posebnom sjećanju nakon što je održao veliki koncert s grupom U2 23. rujna 1997. godine. S obzirom na to da je riječ o poslijeratnim godinama, irski bend je svirao u ratom porušenom gradu. Inače je Bono Vox u više navrata potvrdio da je pravi prijatelj Bosne i Hercegovine, a uručena mu je i počasna putovnica BiH.

Podsjetimo, 27. Sarajevo Film Festival održava se do 20. kolovoza ove godine.

Komentiraj