Bogić Bogićević odustao od kandidature za gradonačelnika Sarajeva

Bogić Bogićević odustao je u srijedu od kandidature za gradonačelnika Sarajeva nakon što je ranije tijekom dana na skandalozan način prekinuta sjednica gradskog vijeća na kojoj se očekivao njegov izbor.

Bogićević je o svom neopozivom odustajanju od kandidature pismom izvijestio Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH koji ga je i predložio za tu dužnost.

“Zahvaljujem se SDP-u na povjerenju koje mi je ukazao kandidiranjem za gradonačelnika glavnog grada Bosne i Hercegovine. Posebno se zahvaljujem onom dijelu javnosti koji mi je iskazao veliku podršku i poštovanje. Nažalost, ne mojom krivnjom, njihova očekivanja su iznevjerena”, stoji u kratkom Bogićevićevom pismu u kojemu je istaknuo kako ne kani ništa više pojašnjavati o svojoj odluci.

Dodao je ipak kako ne želi da se njegovo ime “koristi u nedoličnim političkim igrama”.

Bogićević je među najuglednijim javnim osobama u BiH a njegov život posebice su obilježile godine koje je proveo kao član posljednjeg sastava Predsjedništva SFRJ kada je svojim glasom 1991. spriječio nastojanje vrha tadašnje JNA da izvede vojni udar i spriječi osamostaljenje Hrvatske i Slovenije.

Njegov izbor za gradonačelnika Sarajeva koji se smatrao sasvim izvjesnim s obzirom na ugled koji uživa smatrao se gotovom stvari no sve se zakompliciralo kada se na sjednici gradskog vijeća održanoj u srijedu raspala pretpostavljena većina koju su uz SDP trebali činiti Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) te Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.

Kandidat ove koalicije za predsjednika gradskog vijeća nije dobio potrebni broj glasova a za predsjednika gradskog vijeća iznenada se kandidirao nezavisni zastupnik Srđan Srdić. Kako je on srpske nacionalnosti u slučaju njegova izbora gradonačelnik ne bi mogla biti osoba iste etničke pripadnosti pa bi time Bogićević automatski otpao kao kandidat.

Iz bloka SDP-NS-NiP su ustvrdili kako ih je Hadžibajrić izdao jer su sjednicu gradskog vijeća zapravo minirali zastupnici koje on kontrolira a ustvrdili su kako je u pozadini ipak nastojanje Stranke demokratske akcije (SDA) da svom Abdulahu Skaki osigura još jedan gradonačelnički mandat.

Zbog sumnje u političku korupciju i kupnju zastupnika tri su stranke u srijedu kazneno prijavile Hadžibajrića i Skaku.

Komentiraj