BEROŠ: “Virus ne bira, ulazi nam u zdravstveni sustav”

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je u emisiji “U mreži Prvog” Hrvatskog radija kazao da u Osijeku imamo aktivaciju tj. povećani broj oboljelih, te su dva bolesnika završila na respiratoru i zahtijevali su mjere intenzivnog liječenja.

“Ja sam samo vojnik u ovoj bitci”, poručio je Beroš i dodao: “Ovaj virus ne bira, što se dogodilo u drugim zemljama to se događa i kod nas, usprkos našem nastojanju da ograničimo, spriječimo i da usporimo ulazak virusa u zdravstveni sustav ipak se dešava da on ulazi, što je na neki način očekivano, jer naravno je riječ o bolesnim osobama koje idu u zdravstveni sustav. Ne postoji način brze detekcije je li netko pozitivan ili nije na koronavirus”.

Dodao je da su liječnici puno puta u situaciji kada moraju brzo reagirati i nemaju vremena elaborirati je li netko bio u nekakvom kontaktu. Dodao je da se može dogoditi da se nekad pomoć pruži na ne baš optimalan način kao jučer u Osijeku.

“Nakon toga najvažnije je što su i u Osijeku napravili da epidemiolozi svoje izvide detektiraju tko je od osoba bio u kontaktu s pozitivnim bolesnicima a tko nije te da tako saniraju posljedice događaja. Tako je bilo jučer u Osijeku. Moja obaveza je bila suportirati ih i dati im potporu u konačnici i svim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti bojišnice tako da sam to jučer i napravio”, rekao je.

Komentiraj