Beroš: “U subotu na pogođeno područje ide preko tisuću doza cjepiva”

Ministar zdravstva Vili Beroš u četvrtak je obišao KB Dubravu, gdje je komentirao trenutnu situaciju i planove.

Ministar Beroš poručio je da se snaga i zajedništvo medicinskih djelatnica očitovalo neki dan kad su zaprimili niz COVID pozitivnih bolesnika iz Sisačko-moslavačke županije.

Vjerujem da zajedno možemo dalje. Jutros sam zaprimio vrijednu informaciju da je na jučerašnji dan je prikupljen rekordan broj, preko 750 doza krvi samo u Petrovoj 3″, rekao je ministar koji ističe da su pred nama veliki izazovi. “Ovih danas intenzivno radimo da omogućimo adekvatnu zdravstvenu skrb”, istaknuo je.

O štetama nastalim potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji kaže da je 90 posto zgrada sisačke bolnice oštećeno i van funkcije.

Najavio je kako se dio pristiglih cjepiva protiv koronavirusa preusmjerava na tu županiju.

“Organiziali samo da u subotu ide tim epidemiologa i procijepit će sve koji se nalaze u kolektivnom smještaju, djelantike Hitne pomoći i hitnih službi koji će tamo biti idućča tri tjedna”, rekao je ministar te istaknuo kako epidemija traje, a cjepljenje je određeni dio rješenja.

Ministar Beroš kazao je i da šalju oko 1000 doza cjepiva, a epidemiolozi će na terenu izvidjeti situaciju i procijeniti treba li slati još doza. Rekao je i da u ovom trenutku ima dovoljno rezervi zaštitne opreme – rukavica i maski.

“Potrebe su ovoj izvandrednoj situaciji veće, ali problema nema. Damir Trut je na terenu cijelo vrijeme i koordinira sve. Rezervi zaštitne opreme ima dovoljno, a Vlada otpočetka krize vodi računa da nabava bude kontinuirana i da više ne bude problem kao na početku”, rekao je Beroš.

Problem dostave lijekova, kaže, riješit će se, a među korisnicima domova za starije na tom području provode se brza antigenska testiranja kako bi se otkrilo ima li zaraze na kolektivnom smještaju.

“Ministar Aladrović kontaktirao me nakon potresa, omogućili su smještaj velikog dijela korisnika domova iz Petrinje u bolnici u Popovači i a drugim mjestima. Snalazimo se. Izazov je, testiramo brzim antigenkim testovima. Među korisnicima domova ima pozitivnih pa sad za njih tražimo smještaj sa županijskim vlastima. Moramo se još držati mjera, maski, distance, dezinfekcije, virus je još tu. Ove okolnosti pogoduju njegovom širenju”, poručio je.

Komentiraj