BEROŠ ‘Mislim da smo odgodili početak eksplozivnog rasta broja oboljelih u Hrvatskoj’

Ministar zdravstva Vili Beroš za RTL Danas je iznio najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj.

Na pitanje prijeti li Hrvatskoj talijanski scenarij, ministar je kazao kako je Stožer “nastojao napraviti sve ono što je moguće da spriječe takav razvoj zbivanja”.

“Mislim da smo odgodili početak eksplozivnog rasta broja oboljelih u Hrvatskoj i napravili nužne pripreme i reorganizaciju našeg sustava da na adekvatan način odgovori i povećanom broju oboljelih. I budimo realni, nismo mogli očekivati da virus neće ući u naš zdravstveni sustav, to je bilo izvjesno od samog početka. Jer ipak najveći dio oboljelih dolazi u bolnice. Zbog toga nije moguće na taj način otkloniti mogućnost da virus uđe u zdravstveni sustav. No zbog reorganizacije se nadam da ćemo i nadalje odolijevati mogućoj ugrozi. Moram reći da smo prije neki dan odlučili da se ljudski potencijali grupiraju u tri grupe. Trećina liječnika je u okviru zdravstvenih ustanova i pruža im akutnu zdravstvena skrb, trećina liječnika je na raspolaganju za sekundarne i tercijarne centre, a trećina liječnika je kod kuće i na neki način ih čuvamo”, izjavio je Beroš.

Beroš je otkrio da se u Slavonskom Brodu i Ogulinu rade nova testiranja zdravstvenih djelatnika.

“No, postupanje epidemiologa je tu od najveće važnosti. Ukoliko epidemilozi rano interveniraju, detektiraju kontakte i odrede epidemiološke mjere prema tim kontaktima na taj način se sužava krug potencijalnog širenja unutar zdravstvene ustanove”, poručio je.

Ministar je komentirao i svoju jučerašnju žestoku reakciju, kazavši kako je reagirao impulzivno te da uvijek stoji iza svih zdravstvenih radnika.

“No jučer je došlo do zlonamjernog krivog prikazivanja stanja opreme i to me u tom trenutku doista naljutilo”, otkrio je ministar.

Komentirao je i istraživanje s Oxforda prema koje Hrvatska ima najrestriktivnije mjere u svijetu.

“Naši dosadašnji rezultati pokazuju da smo među zemljama koje imaju sporiji rast broja oboljelih. Mislim da su mjere uvedene na vrijeme i vrlo pažljivo balansirane. Ne bih rekao da su među najrestriktivnijima, ali iz dana u dan procjenjujemo njihovu važnost i učinak. Za sutra smo najavili određeno smanjivanje tih mjera koje se odnose na dućane oko tržnica da bi omogićili opskrbu jer život ne smije i neće stati. Moramo pažljivo balansirati između očuvanja normalnih životnih tokova i mogućnosti da se infekcija i dalje širi”, naglasio je.

Ministar je izjavio i da će određeni dućani oko tržnica moći raditi, ali pod uvjetima koje će točno propisivati epidemiolozi te da će se mjere koje su na snazi vjerojatno produžiti i nakon 19. travnja. Komentirao je i kritike na premalo testiranja.

“Rezultate koje imamo u Hrvatskoj jasno pokazuju da naše mjere djeluju i da je opseg testiranja adekvatan”, naglasio je Beroš, dodavši da su danas radili analizu zemalja koje najviše testiraju u Europi te zaključili da nema veze između broja testiranja i broja oboljelih.

“No naše odgovorno ponašanje je daleko važnije od testiranja. Sada u Hrvatskoj povećavamo broj mjesta gdje će se moći testirati. Mjesta testiranja spuštamo i prema Domovima zdravlja. Sve će se više testirati ljudi i zbog većeg broja oboljelih i više njihovih kontakata”, otkrio je Beroš, izjavivši da je struka definirala koga treba testirati.

Ministar je na kraju poručio i da je zahvalan najvećem broju građana koji su poštovali mjere i doprinijeli smanjenju broja novooboljelih.

“No, treba kritizirati one koji su kršili  mjere i time opstruirali i nas i vas u borbi protiv ove epidemije”, zaključio je ministar zdravstva.

Komentiraj