Beroš kao sudski vještak: Stranke tvrde: “Ne stiže na sud, kasni s nalazima i ne možemo do odštete”

Ministar zdravstva Vili Beroš radi i kao sudski vještak, svoje usluge naplaćuje, ali ne stigne dolaziti na sud, piše u ponedjeljak Jutarnji list. List je objavio i tvrdnje ozlijeđenih u prometnim nesrećama da zbog kašnjenja s vještačkim nalazima ne mogu do odštete.

“Kažu da se ne odazivam na sudske pozive? Neobično je da se stranke žale vama, a ne sucu koji ima instrumente da me kao svjedoka-vještaka dovede na sud, pa da me i privede. Sud uvijek može naći neko rješenje da osigura moj dolazak na ročište. Onome sucu koji nazove mene ili moju tajnicu uvijek nastojim dati neki termin i nastojim se odazvati”, rekao je Jutarnjem Beroš.

Nekoliko osoba ozlijeđenih u prometnim nesrećama optužilo ga je da se u zadnjih godinu dana od kad je postao ministar ne odaziva na pozive suda u predmetima u kojima ga je sud odredio kao sudskog vještaka, da kasni s izradom vještačkih nalaza i dodatnih očitovanja. Zbog toga, kako tvrde, sudski postupci stoje u mjestu, a ozlijeđeni u tim nesrećama ne mogu ostvariti pravo na naknadu štete.

Odvjetnici stradalih tvrde da se suci u Beroševu slučaju ne usude koristiti instrumente koje im zakon pruža – od novčanog kažnjavanja do policijskog privođenja svjedoka koji se ne odazove na sudski poziv. Ministar te optužbe negira. Poručuje da je već petnaestak godina sudski vještak za područje neurokirurgije, da se odaziva na rasprave i u roku predaje nalaze, jer da je drukčije suci ga, tvrdi, ne bi godinama tako često imenovali za vještaka. “A sad, kao ministar imam prioritete, apsolutno ne mogu više biti po sudu kao što sam bio ranije. Zato više i ne preuzimam nova vještačenja”, kazao je.

Podsjetimo, Nacional je još u srpnju prošle godine pisao o angažmanu Vilija Beroša kao sudskog vještaka.

Vili Beroš je preko svoje tvrtke Acta Med dugi niz godina angažiran kao sudski vještak na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu, a 2019. godine vještačio je u 86 predmeta na kojima je zaradio 72.025 kuna. Nastavio je biti sudski vještak nakon što je u siječnju 2018. godine postao pomoćnikom ministra, pa čak i kada je u siječnju prošle godine imenovan za ministra zdravstva.

Tada je za Nacional ustvrdio da je taj dodatni posao obavljao „isključivo u svoje slobodno vrijeme, poslije radnog vremena ili vikendom“. Kada ga se podsjetilo na to da taj angažman katkad zahtijeva i fizički dolazak na sudske rasprave, i to u jutarnjim satima tijekom radnog dana, ministar zdravstva objasnio je da „to traje nekoliko minuta do najviše pola sata“.

Nepoznati poslovi Vilija Beroša: Ministar zdravstva zarađuje i kao sudski vještak na sudu u Zagrebu

Komentiraj