Bernardić otvoreno optužio Milanovića i poručio: “Neću se predati”

Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u razgovoru za Novi list otkrio je kako se neće predati te da će se i dalje boriti kako bi ostao na čelu stranke.

“Da se malo našalim, prema medijskim špekulacijama svatko tko malo drži do sebe u Hrvatskoj, već je tražio moju smjenu. Zahtjevi za mojom smjenom koji traju, praktički, od prvoga dana kad sam izabran na mjesto predsjednika SDP-a smatraju se valjda dijelom uobičajene dnevne doze medijskih naklapanja, jer se svakom tko poželi malo medijske pažnje, ma koliko bio marginalan i politički beznačajan, daje enorman medijski prostor”, rekao je Bernardić.

Predsjednik SDP-a otvoreno je optužio Milanovića. “Moja je greška što sam u nakani da pomirim sve struje propustio članstvo suočiti s političkim nasljeđem moga prethodnika i njegovih sekundanata koji sada urlaju »držite lopova«. A to je nasljeđe – zapuštenost organizacije, pasivizacija članstva, pasivnost lokalnih organizacija. Nevidljivi forumi, pasivnost savjeta, nedostatak političkih rasprava, slab liderski kapacitet vodstva, autoritarnost predsjednuika, klijentelizam, neispunjena obećanja, loše gospodarsko stanje, izostanak reformi. To su naši istinski problemi koje pokušavam s vodstvom stranke rješavati, ali me se na sve načine u tome ometa. Naslijedio sam i Klub koji je sastavio moj prethodnik, a čiji disidenti danas drže HDZ na vlasti. Ovim ih putem podsjećam kako pad rejtinga počinje gubitkom dvaju parlamentarnih izbora u zadnje dvije godine i takvo stanje sam zatekao kad sam došao na funkciju predsjednika stranke. Većina onih koji danas galame, imali su tada priliku koju nisu znali iskoristiti. Ne da je nisu iskoristili, nego su skoro upropastili stranku”, rekao je.

Naglasio je kako ovo nije prvi put da se kritički osvrće na taj period djelovanja stranke. “Jednostavno ljudi moraju na sebe preuzeti odgovornost i svoj dio krivnje. Kritika je dobronamjerna jer iz nje moramo izvući pouke kako bi sutra bili jači. Ne smijemo bježati od činjenica i gurati glavu u pijesak. Ni pod koju cijenu, ako želimo bolji SDP. Uostalom to što sam ja rekao o tome već pričaju i ptice na grani koliko je puta to ponovljeno od strane drugih u stranci i izvan nje u javnosti. Nisam otkrio toplu vodu niti rekao ništa novo”, rekao je Bernardić za Novi list.

Dodao je kako ne bježi od činjenice da je dio odgovornosti i na njemu. “Žao mi je što nisam uspio organizirati stranku kao modernu stranku, koja svoje djelovanje temelji na vrijednostima solidarnosti, pravednosti, slobode i jednakosti. Nažalost, posljedica je to opstrukcije dijela članova stranke koji su navikli ne raditi ništa. Čim se pred njih stavio konkretan zadatak, što bi opravdalo plaću koju primaju, isti su krenuli s opstrukcijama i miniranjem vodstva stranke”, poručio je i zaključio kako još uvijek ima podršku Zlatka Komadine.

Komentiraj