Beatlesi su u veljači 1968. duhovnu obnovu potražili u Indiji

Godinu dana poslije smrti menadžera Beatlesa Briana Epsteina 1967. godine, pojavio se razdor između Johna Lennona, Paula McCartneya, Georgea Harrisona i Ringa Starra. No, Beatlesi su pronašli novog mentora – karizmatičnog Maharishija koji im je obećao sreću i prosvjetljenje bez droga, kroz transcendentalnu meditaciju. Bradati mudrac ih je uvjerio da ga posjete u njegovom duhovnom utočištu u Rishikeshu. Poslušali su ga i 15. veljače 1968. sa svojim partnericama otputovali u Indiju, ne znajući što tamo mogu očekivati.

Osim Starra koji je sa sobom ponio zalihe konzervi kuhanog graha zbog osjetljivog želuca i napustio hram nakon 10 dana, cijeli je bend uživao u odmoru i meditaciji. “Osjećao sam se kao pero koje pluta iznad otvora s toplim zrakom”, prisjetio se kasnije McCartney. “Kad sam to rekao Maharishiju, on se nasmijao i rekao kako je to dobro”.
Činilo se da su se Beatlesi daleko od užurbanog Londona ponovno zbližili. U Indiji su napisali gotovo 50 pjesama. No, nakon nekog vremena su se odnosi između Beatlesa i Maharishija pogoršali, navodno zbog njegove pretjerane seksualnosti i očite težnje da dobro zaradi na svojim poznatim učenicima.

McCartney je napustio hram nakon pet tjedana, a Harrison i Lennon nakon dva mjeseca. Kad ih je guru upitao zašto, Lennon mu je navodno odgovorio: “Ako si toliko kozmičan, znat ćeš zašto”.

Komentiraj