Akademija će istražiti je li nominacija za Oscara Andree Riseborough osvojena nakon ilegalne kampanje

Nominacija Andree Riseborough za Oscara u kategoriji najbolje glumice najveće je ovogodišnje iznenađenje s obzirom da je nominirana za ulogu u malom, niskobudžetnom filmu „To Leslie“. Iznenađenje je toliko da se u Hollywoodu počelo postavljati pitanje je li pri tome došlo do kršenja pravila Američke filmske akademije koji određuju načine na koji je dopušteno lobirati za neki film ili ulogu u utrci za Oscara. Naime, u petak je akademija objavila da će razmotriti načine na koji su se provodile kampanje te će provjeriti je li pri tome bilo kršenja pravila zbog kojih bi se trebala mijenjati ta ista pravila kada se govori o društvenim mrežama i digitalnim komunikacijama.

U sklopu agresivne kampanje, hollywoodske zvijezde tjednima su hvalile glumu Andree Riseborough u filmu „To Leslie“, a među njima su bile Amy Adams, Kate Winslet, Charlize Theron i Melanie Lynskey koje su to činile na društvenim mrežama, pohodile su projekcije filma te su često i vodile razgovore nakon projekcije s autorima filma.

Oni koji podržavaju Andreu Riseborough tvrde kako su te glumice, objavama na društvenim mrežama, samo navele koliko su oduševljene njenom glumom i time pokušali privući pažnju k filmu čiji je proračun bio mali i nije se mogao takmičiti s bogatijim rivalima. No, sumnje su se pojavile kada dvije tamnopute glumice, Danielle Deadwyler i Viola Davis, nisu osvojile nominaciju. Jedna neimenovana osoba, stručnjak za Oscarovske kampanje, rekao je za portal The Wrap kako je „Jason Weinberg, menadžer Andree Riseborough, mobilizirao armiju starijih bijelih dama. To nije dopušteno ako si član akademije. Ali kada ti to menadžer kaže, a ti si starija glumica, što da radiš?“. Weinberg je jedan o velikih hollywoodskih igrača koji brine o karijerama glumica kao što su Laura Dern, Allison Williams, Christina Ricci i Naomi Watts. Tako su od studenoga prošle godine projekcije filma „To Leslie“ pohađali Charlize Theron, Gwyneth Paltrow, Courteney Cox, Edward Norton, Jennifer Aniston i Minnie Driver.

To se nastavilo u prosincu i siječnju kada su Meredith Vieira, Mia Farrow, Allison Janney i Joe Mantegna nazivali „To Leslie“ „malim filmom s velikim srcem“. Zanimljivo, svi su koristili istu frazu u svojim objavama. Glumica Mary McCormack, supruga Michaela Morrisa, redatelja filma „To Leslie“, retvitala je te objave na svom Twitteru i Instagramu. A onda su to primjetili korisnici društvenih mreža te se zaključilo kako se radi o koordiniranoj kampanji.

Film „To Leslie“ snimljen je za manje od milijun dolara, u američkim kinima prikazivao se samo tjedan dana i zaradio je samo 27 tisuća dolara prije no što se počeo prikazivati na VOD-u. Akademija će sada provjeriti je li se radilo o tzv. grass root kampanji koja je dopuštena ili je bilo kršenja pravila akademije. Naime, prema pravilima, direktno kontaktiranje članova akademije kako bi se promovirao neki film strogo je zabranjeno. Ujedno, članovi akademije ne smiju komentirati nominirane tijekom njihove kampanje. Ako to rade, mogu biti izbačeni iz akademije na godinu dana. To se odnosi na Facebook i Twitter, ali se ne spominje Instagram.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]