Više od pet tisuća motociklista iz cijele Slovenije došlo je u ponedjeljak u selo Mirna Peč kod Novog Mesta, na tradicionalni blagoslov vozila koji se održava na uskrsni ponedjeljak, što se više-manje poklapa s početkom motorističke sezone.

Običaj je prije 18 godina uveo tadašnji župnik u Mirnoj Peči Janez Šimenc, i sam oduševljenji motorist, koji je na današnji motosusret došao na svom motoru iz skoro 160 kilometara udaljene Kranjske Gore, kamo je u međuvremenu premješten.

Blagoslov motora i njihovih vlasnika ispred lokalne crkve nakon velike mise izveo je njegov nasljednik župnik Janez Rihtaršič. Tom su prigodom motoristi po običaju upozoreni da poštuju prometne propise i da se čuvaju, pa će ih čuvati i Bog, a koncert s plesom na seoskoj livadi održao je ansambl Roka Žlindre.

Iako je blagoslov motora besplatan, vozači obično daju dobrotvorne priloge za crkvu koji ne ovise o kubikaži motora, a ove su godine  njihove donacije išle za bolesnu djevojčicu Zalu kojoj je potrebna operacija. Prema podatku lokalnog motorističkog kluba, najviše motora na blagoslovu okupilo se 2011. godine, kad ih je oko crkve bilo oko 12.000, a sve je naravno ovisno i o vremenskim prilikama.

Župnik Šimenc kaže da je do ideje o blagoslovu motora došao kad je nekolicina njegovih prijatelja kupila vrlo jake motore, pa ih je blagoslovom na neki način želio zaštititi, a motoristi su i inače druželjubivi, pa su okupljanje rado prihvatili i mnogi iz velikih gradova oni koji živce daleko.

Blagoslov motora možda se razvio i od  običaja godišnjeg blagoslova konja u susjednom selu Šentjurij, što je tradicija duža od stoljeća i pol.

Komentiraj

FOTO:HINA / Rasto BOŽIČ / STA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.