Hrvatski sabor u petak počinje zasjedanje raspravom o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o prostornom uređenju koji bi trebao urediti suradnju Hrvatske s drugim državama u planiranju morskog područja u Podregiji Jadransko more te uskladiti taj zakon s europskim zakonodavstvom.

Izmjene zakona propisuju ciljeve i načela prostornog planiranja morskog područja,  uzimajući u obzir interakciju kopna i mora, a suradnja Hrvatske u planiranju morskog područja odnosi na sve države u Podregiji, one koje jesu kao i na one koje nisu članice Europske unije.

Cilj je urediti okvir za prostorno planiranje morskog područja s obzirom na sve  intenzivniju potražnju za morskim prostorom, primjerice  za pogone za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, istraživanje  nafte i plina, vađenje sirovina, turizam, akvakulturu, pomorske i ribarske aktivnosti, uz istovremenu potrebu očuvanja ekosustava i biološke raznolikosti, te podvodne kulturne baštine.

Nakon donošenja ovih zakonskih izmjena trebalo bi biti omogućeno prostorno planiranje u gospodarskom pojasu i epikontinentalnom pojasu Republike Hrvatske.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.