Mađarska vladajuća stranka Fidesz premijera Viktora Orbana potkopala je demokratske mehanizme kako bi dobila prednost na parlamentarnim izborima, priopćio je u ponedjeljak OESS-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

“Sveobuhvatno preklapanje resursa države i vladajuće stranke potkopalo je mogućnost drugih sudionika izbora… da se natječu na ravnopravnoj osnovi”, navodi ODIHR u izvješću objavljenom dan nakon Orbanove premoćne pobjede na parlamentarnim izborima.

Unatoč stvaranju dojma da su birači imali niz opcija na izborima, “zastrašivačka i ksenofobna retorika, pristranost medija i nejasno financiranje kampanje suzili su prostor za istinsku političku debatu” i otežali biračima donošenje “odluke na temlju potpunih informacija”, navodi se u priopćenju.

Izvještavanje državnih medija bilo je obilježeno “velikom polarizacijom i nedostatkom kritičke analize” te “jasnim favoriziranjem vladajuće koalicije”.

U priopćenju stoji da su komercijalne radio-televizijske postaje “favorizirale ili vladajuću ili oporbene stranke”, dok su internetski portali omogućili “pluralističku političku debatu”.

Komentiraj

FOTO:EPA/Zoltan Mathe
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.