Dok su mnogi osvajači Oscara u kategoriji najboljeg filma ‘obojani’ kontroverzama, publika i kritika gotovo će se jednoglasno složiti kako jedan osvajač zlatnog kipića to stvarno nije zaslužio – ‘Fatalna nesreća’ koji je slavio 2005. godine.

Kritičari su i dalje ogorčeni, jer su te godine godine bili nominirani i ‘Planina Brokeback’, ‘Laku noć i sretno’, Spielbergov ‘München’ i ‘Capote’ sa Philip Seymour Hoffmanom. Čini se kako kritika nije bila jedina zbunjena ovom odlukom Akademije. Istog je mišljenja i redatelj pobjedničkog filma Paul Haggis.

“Je li bio najbolji film te godine? Ne vjerujem”, rekao je Haggis za HitFix. “Bilo je fantastičnih filmova te godine. Mislim stvarno, kakva konkurencija! Drago mi je da sam osvojio te Oscare, stvarno sam sretan. Ali, ja osobno ne bi glasao za svoj film jer sam vidio umjetnost u drugim nominiranim filmovima”, kaže Haggis.

 

  • Dodaje, pritom, da je iz nekog razloga njegov film najviše dotakao ljude te godine. “I ja sam ponosan na to. Je li bio fantatsičan film? Ne znam”, dodao je.

 

Redatelj je progovorio i o kontroverznim stereotipovima koje prezentira u svojim filmovima, rekavši kako je namjera likova da publika osjeća nelagodu. “Na ‘Nesreći’ sam stereotipe uveo u prvih pola sata filma. A onda sam ih pojačao kako bi publika osjetila nelagodu. Potom sam ih predstavio na način da izazovu ugodu. Zatim vas je trebalo natjerati da se okrećete u stolicama. Kad ste izlazili iz kina, vrtjelo vam se u glavi”, prepričava redatelj.

‘Fatalna nesreća’ i dalje pobjeđuje u kategoriji ‘najgori najbolji film’ čak i u ‘gustom’ natjecanju sa ‘Plesom sa vukovima’ i ‘Chicagom’.

Komentiraj