Ministar financija Zdravko Marić izjavio je kako su ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja važni zbog hrvatskih izvoznika te da se s nekim zemljama dugo čeka potpisivanje takvih ugovora.

Vlada je s današnje sjednice Saboru na potvrđivanje uputila zakonske prijedloge kojima bi se potvrdili ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s dvije zemlje, Kosovom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a na upite novinara prije sjednice Vlade ministar financija je rekao kako se to rješava i u “paketu je mjera koje pokušavamo učiniti”.

“Danas je to s dvije zemlje, s kojima imamo sigurno mogućnosti za veće suradnje. Ministar financija Kosova bio je prije nekog vremena i s njim smo vrlo brzo i lako potpisali taj ugovor, a za neke zemlje treba još proći neko određeno vrijeme, ponajviše mislim na SAD”, kazao je Marić.

Smatra i da nije pitanje koliko nepostojanje takvih ugovora šteti izvoznicima te da bi im sigurno bilo lakše raditi da se potpišu ti ugovori da nema mogućnosti nekakvog dvostrukog oporezivanja.

Koliko će to trajati dok se ne potpiše i kada se može očekivati teško je reći, jer s nekim zemljama sam čin potpisivanja traje dugo, u nekima i deset godina i duže, kao i sa SAD-om,  a tamo imaju i novu administraciju i nadam se da ćemo naći neki dobar pristup za to, rekao je Marić, napominjući da je teško govoriti o iznosima i teško procijeniti koja je težina jednog takvog ugovora.

Na novinarske upite da je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić naložila neke stvari po pitanju revidiranih financijskih izvješća Agrokora, ministar financija Marić je odgovorio: “Nemam nikakvih komentara, nisam uključen u taj proces, nemam nikakvih posebnih očekivanja”.

Komentiraj