Festival knjige i književnosti “Pazi knjiga!”, koji kroz interaktivna događanja književnost približava široj publici, osobito djeci i mladima, održat će se od 2. do 14. studenog u Zagrebu, s ‘light motivom’ na temu maski.

“U dva tjedna književnih zbivanja, susreta i druženja, pokušat ćemo doći do odgovora na pitanje jesu li likovi iz priča zamaskirani likovi iz stvarnosti, ili se likovi iz realnosti maskiraju u likove iz priča i što se krije iza svih tih maski u književnosti i stvarnom životu”, ističe se u najavi festivala.

U skladu sa središnjom temom festival će otvoriti okrugli stol “Pisac i daska koja život znači”, na kojemu će predstavnici književnog i kazališnog stvaralaštva za djecu i mlade razgovarati o ulozi pisca u kazalištu za djecu i mlade u Hrvatskoj.

Kazališni epicentar i udruga Knjiga u centru pokrenuli su inicijativu, kojoj se pridružilo Društvo hrvatskih književnika za djecu i mlade, ne bi li se popunila praznina u kazališnom svijetu za najmlađe u kojem se mahom igraju klasici, dok im većina suvremenih autora ostaje nepoznata.

Ideja je da se na jednom mjestu, svojevrsnom arhivu kazališnim redateljima u potrazi za tekstovima, dramaturzima i glumcima naprave dostupnim dramski i prozni tekstovi hrvatskih pisaca za djecu i mlade.

Još jedan od projekata kojim se želi afirmirati domaće autore u kazalištu za djecu je program Koncerti u D(ramskom)-duru, u okviru kojeg će u suradnji s Akademijama dramskih umjetnosti u Zagrebu, Splitu i Osijeku studenti glume i režije izvoditi javna čitanja dramskih tekstova domaćih autora.

Prvo takvo čitanje održat će se u okviru ovogodišnjeg festivala 6. studenog kada će studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba izvesti koncertno čitanje drame “Istjerivanje opake živine” dramske spisateljice Milice Lukšić.

Od prvog izdanja 2003. godine, Festival Pazi knjiga!, u organizaciji udruge pisaca i ilustratora Knjiga u centru, tradicionalno svake jeseni, pretežito za mlađu publiku, organizira književne tribine, susrete s piscima, prevoditeljima i ilustratorima, radionice i izložbe.

Festival posjeti u prosjeku između dvije i tri tisuće ljudi, a organizira se u suradnji s gradskim knjižnicama, centrima za kulturu, galerijama, osnovnim i srednjim školama.

Među ovogodišnjim izložbama ističe se ona u zagrebačkoj Galeriji Karas, “Slikovnica – prozor u svijet”, na kojoj će se predstaviti slikovnice iz Irana, Srbije, Francuske i Hrvatske. Ostvarena je u suradnji s Iranskim kulturnim centrom, Alliance Francaise iz Zagreba te Teatrom Puna kuća, a uz izložbu će se održati nekoliko književno-likovnih radionica za djecu.

U sklopu festivala predstavit će se i knjige pristigle na natječaj za najbolju hrvatsku slikovnicu “Ovca u kutiji”, čiji će pobjednici biti proglašeni 14. studenoga u sklopu sajma Interliber.

Po završetku festivala, u organizaciji Knjige u centru do kraja godine otvorit će se dvije međunarodne izložbe ilustracija u sklopu međunarodnog projekta “Voli me/Ne voli me”, pokrenutog u okviru festivala prije tri godine – 19. studenog izložba se najprije otvara se u Istanbulu, a potom i u Berlinu, 17. prosinca.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.