Zvijezde sanktpeterburškog baleta, olpere i mjuzikla u Zagrebu

HNK ZAGREB

5. i 6. LIPNJA U HNK U ZAGREBU GOSTUJU NAJVEĆE ZVIJEZDE NA GALA KONCERTIMA

Na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu će se 5. i 6. Lipnja, u okviru Kulturnog programa Sankt-Peterburga u Zagrebu, u sklopu obilježavanja 25. obljetnice ruskog priznanja neovisnosti Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, održati Gala koncerti zvijezda peterburškog baleta, opere i mjuzikla. U koncertu će sudjelovati solisti vodećih kazališta Sankt-Peterburga: Državnog akademskog Marijinskog kazališta, Sanktpeterburškog državnog baletnog kazališta Leonid Jakobson i Sanktpeterburškog akademskog kazališta opere i baleta Mihajlovskij, vodeći solisti ruskih mjuzikla.

Baletni dio programa uključivat će poznate klasične predstave koje će predstaviti ono najbolje od ruskog baleta i suvremene koreografije. Opernu umjetnost predstavit će Irina Matajeva, solistica Marijinskog teatra, pobjednica međunarodnih i državnih natjecanja, laureatkinja Više kazališne nagrade Sankt-Peterburga „Zlatni Sofit“ koja će izvesti ariju Carmen iz opere „Carmen“ Georgesa Bizeta, i Aleksandar Trofimov, solist Akademije mladih opernih pjevača Marijinskog kazališta, pobjednik međunarodnih i državnih natjecanja i laureat posebne nagrade „Za najbolju izvedbu romance de Falle“ Međunarodnog natjecanja komorne glazbe Jelena Obrazcova. U njegovoj izvedbi čut ćemo romancu Borisa Fomina „Dugim putem“. Oni će u duetu izvesti djelo Francesca Sartorija i Lucia Quarantotta „Time to say goodbye“.

Dio gala koncerta koji će kombinirati glazbenu, dramsku, koreografsku i opernu umjetnost – mjuzikl – predstavit će neki od njegovih najsjajnijih predstavnika. Solistica ruskih mjuzikla, kazališna i filmska glumica i dvostruka laureatkinja Ruske nacionalne kazališne nagrade „Zlatna Maska“ Manana Gogitidze koja paralelno s radom u kazalištu, filmu i nastavi sudjeluje na koncertima u Peterburgu i drugim ruskim gradovima, predstavit će publici kompoziciju „New York, New York“, pjesmu koju je prva otpjevala Liza Minnelli u istoimenom filmu Martina Scorsesea, koju je specijalno za taj film napisao skladatelj John Kander s autorom stihova Fredom Ebbom. Vodeći solist ruskih mjuzikla, kazališni i filmski glumac, laureat Ruske nacionalne kazališne nagrade „Zlatna Maska“, koji aktivno nastupa na koncertima u Rusiji i inozemstvu, kao solist s komornim i simfonijskim orkestrima, Ivan Ožogin, izvest će Nadéah „At the moment”. Manana i Ožogin će u duetu izvesti „Mrkli mrak” iz mjuzikla „Ples vampira” Michaela Kunzea i Jima Steinmana.

Projekt je usmjeren na jačanje i razvijanje kulturne suradnje između Ruske Federacije i Hrvatske, stvaranje povoljnih uvjeta za jačanje međusobnog razumijevanja između zemalja, razvoj obostrano korisne suradnje i partnerstva, jačanje i unapređenje međunarodnih kulturnih kontakata i potvrđivanje zajedničkih kulturnih vrijednosti i duhovnog srodstva dvaju naroda.

Izuzetan fenomen kulturne diplomacije leži u tome da se pomoću nje možemo obogaćivati znanjima i idejama, informacijama, vrijednostima, tradicijama i drugim aspektima tuđe kulture koji mogu pridonijeti boljem razumijevanju među narodima. Temelj svake kulturne razmjene je međuvladin program koji se potpisuje na sljedećih nekoliko godina kako bi u se u njegovu okviru mogla osigurati provedba kompleksnih i skupih programa. Između Ruske Federacije i Hrvatske dogovoren je program za 2017.-2019., koji će uskoro biti potpisan i stupiti na snagu. Program uključuje ne samo razmjenu kazališnih i scenskih skupina, već i razmjenu muzejskih izložbenih projekata. Primjerice, za 2018. planirana je izložba Ermitaža „Katarina Velika“ koja će se svečano uklopiti u obilježavanje 50. godišnjice uspostave partnerskih odnosa između Sankt-Peterburga i Zagreba. Osim Ermitaža, u Zagreb bi mogao doći i Kandinski, u svoj svojoj ekspresiji i fleksibilnosti. Radi se o događanjima koja su značajna ne samo za Zagreb, nego i za čitavu regiju jugoistočne Europe, a njima prethodi savjestan i dugotrajan rad.

Općenito je praksa proteklih godina pokazala da upravo zahvaljujući aktiviranju partnerskih odnosa gradova u Zagreb stižu nove, vodeće skupine iz Rusije. Nije suvišno spomenuti da je prošle godine u okviru kulturnog programa Rusije i Sankt-Peterburga u Zagrebu održan veliki gala balet ruskih zvijezda na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta. Mjesto nije odabrano slučajno. Hrvatsko narodno kazalište je usko povezano s ruskim baletom. Malo ljudi zna da je jedna od osnivačica baletne škole u Hrvatskoj bila Margarita Petrovna Froman koja je završila Moskovsko carsko kazališno učilište i koja je bila ljubimica Sergeja Djagiljeva i Konstantina Stanislavskog. Ona je, sa svojim bratom Maksimilijanom Fromanom, također izvanrednim umjetnikom, na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta postavila oko 20 baletnih predstava. I nakon duge pauze su na pozornici HNK-a u listopadu 2016. nastupili umjetnici svjetske veličine i solisti vodećih kazališta ruske kulturne prijestolnice: prvak Državnog akademskog Marijinskog kazališta Vladimir Škljarov, vodeća solistica Državnog akademskog Marijinskog kazališta, počasna umjetnica Rusije Jekaterina Osmolkina, vodeća solistica Sanktpeterburškog državnog akademskog kazališta opere i baleta Musorgskij – Mihajlovskij Anželina Voroncova. Uzvratnim je nastupima Hrvatsko narodno kazalište u dvoranama Aleksandrovskog kazališta Sankt Peterburg predstavilo balet „Ana Karenjina“.

Osim gala koncerata, u planu je i međumuzejska suradnja koja uključuje dolazak izložbi zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt i Tehničkog muzeja u Sankt-Peterburgu i organizaciju velike prezentacije hrvatske naivne umjetnosti ruskoj publici, kao i održavanje Dana kulture Moskve.

Komentiraj

Source:ALEKSANDRA MALČEVA
nacional banner
nacional banner