ZDRAVKO MARIĆ Ova godina bez zahvata u porezni sustav

HINA/ Damir SENČAR

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u utorak kako je njegova namjera da se u ovoj godini ne rade nikakvi zahvati u poreznom sustavu, dok se ne napravi temeljita analiza cijelog sustava, a najavio je i sastanke s Udrugom Franak, bankama i Hrvatskom narodnom bankom na temu kredita u ‘švicarcima’.

Odgovarajući na pitanja novinara ispred Banskih dvora, Marić je istaknuo da neće najavljivati nikakve nove poreze dok ne provede detaljnu analizu i ne bude siguran u određene činjenice.

“Ono što ću vam ja kao ministar financija reći i držati se te riječi, je da iz mojih usta nećete čuti najave novih poreza, promjene u poreznom sustava dok nisam napravio podrobnu analizu modela i dok nisam u dobrom dijelu siguran u određene činjenice”, rekao je Marić.

Pritom je istaknuo da mu je namjera i cilj da se 2016. godine, koja je “vrlo izazovna godina iz proračunskog i gospodarskog aspekta ukupno”, u poreznom sustavu ne rade nikakvi zahvati, već da se 2016. iskoristi za temeljitu analizu i pogled na porezni sustav.

Odgovorio je time na upit planira li se uvođenje poreza na nekretnine u 2017. godini te istaknuo da su za eventualno uvođenje poreza na nekretnine, odnosno imovinu koja nije u funkciji, potrebne brojne predradnje.”

Takav porez sigurno nije moguće uvesti i napraviti u nekom jako kratkom roku, kaže Marić.

Sastanci s ‘Frankom’, bankama i HNB-om

Na upit što Vlada namjerava učiniti s obzirom na činjenicu da danas u ponoć istječe jednogodišnje razdoblje u kojem je tečaj švicarskog franka bio fiksiran na 6,39 kuna za franak, Marić je kazao kako će razgovarati sa svim stranama u tom slučaju.

Rekao je kako raspolaže podacima da se nešto više od 90 posto dužnika u švicarskim francima odlučilo na konverziju, međutim da kod pojedinih banaka postoji još uvijek vremensko razdoblje za konverziju jer je bilo određenih korekcija u ugovorima.

“Koliko sam informiram, ne znam za sve banke, ali dio banaka je i sam rekao da neće primjenjivati tržišni tečaj franka dok traje to razdoblje za konverziju. Mi ćemo u svakom slučaju razgovarati s bankama da vidimo i čujemo i njihove najnovije podatke i vidimo postoje li nekakvi prijedlozi i rješenja da se, ako je potrebno, konverzija produži”, odgovorio je ministar financija.

  • Ujedno je najavio kako će se sutra on i ministar pravosuđa Ante Šprlje sastati s predstavnicima Udruge Franak, iz koje je danas zatražen hitan prijem u Vladi.

“Želimo pokazati otvorenost prema svim sudionicima tog procesa. Ministar pravosuđa Šprlje i ja ćemo ih primiti i saslušati. Isto ćemo obaviti i s ostalim stranama – bankama i s Hrvatskom narodnom bankom. Još uvijek nam nedostaju određene činjenice u tom cijelom slučaju”, kazao je Marić.

Dodao je i da Vlada ima “određena razmišljanja” općenito o problemu kredita u ‘švicarcima’ te da će se sigurno “voditi briga o zaštiti”, ali je istaknuo da prvo želi ‘odraditi’ te sastanke i dobiti sve činjenicu potrebne za odluku.

Upoznavanje s novim šefom Misije MMF-a

U vezi sa sutrašnjim sastankom s predstavnicima MMF-a, pak, ministar financija je rekao da se praktički radi o upoznavanju s novim šefom Misije MMF-a za Hrvatsku, ali da uskoro očekuje i ‘pravi’ posjet Misije.

Prema najavama, čelnici hrvatske Vlade sutra bi se trebali sastati s novim šefom Misije MMF-a za Hrvatsku Khaledom Sakrom te bivšim šefom Misije Johannesom Wiegandom.

“To je dijelom protokolarni, ali i sastanak na kojem ćemo premijer, guverner Vujčić i ja upoznati novog šefa Misije i dogovoriti slijedeće korake.  Mislim da možemo očekivati i da će i tehnička Misija MMF-a u skoro vrijeme, u slijedećih mjesec dana posjetiti Hrvatsku. Kao i Europska komisija i MMF je dao određeno vrijeme za formiranje Vlade i bili su strpljivi, a sada kada je Vlada formirana naravno da se žele što prije susresti s ministrima”, rekao je Marić.

  • Upitan kakve preporuke od njih očekuje, odgovorio je kako treba pričekati da ih čuje, ali da svakako žele čuti na koji način u MMF-u gledaju na program koji je predstavila Vlada.

Izjavu za novinare Marić je dao nakon niza sastanaka s premijerom Tihomirom Oreškovićem u Banskim dvorima, a upitan za njihove teme rekao je da je naglasak na gospodarskom rastu i proračunu, odnosno javnom dugu.

Nadzor nad Crnojom?

Novinare je zanimalo i je li Porezna uprava započela nadzor nakon medijskih napisa da je ministar branitelja Mijo Crnoja moguće utajivao porez prijavljivanjem lažne adresa prebivališta, a Marić je odgovorio kako tu informaciju u ovom trenutku nema, bez obzira što je kao ministar financija nadležan i za Poreznu upravu.

“Suzdržao bih se od komentara dok nemam sve činjenice”, odgovorio je Marić na upit hoće li inzistirati na tom nadzoru i kako komentira tu situaciju.

Komentiraj