Nastupom Dubioze Kolektiva na velikoj festivalskoj pozornici kod Starog grada u nedjelju navečer završit će desetodnevni 17. Špancirfest u Varaždinu.

“Fizički smo umorni, ali srce i duša su nam puni. Bilo je puno kreativne energije i sjajnih programa”, rekao je posljednjeg dana Marko Breljak iz press službe Špancirfesta. Dodao je da je 600-injak izvođača, od uličnih performera preko umjetnika i kreativaca, održalo 450 različitih programa.

 

  • Velik interes pobudile su i druge radionice za odrasle, glazbena, zatim ona kreativnog mišljenja, izražavanja i stvaranja te ona računalnih igara.

 

 

U Turističkoj zajednici grada Varaždina, organizatora Špancirfesta, procijenjuju da je u deset dana manifestaciju posjetilo oko 200.00 ljudi iz Hrvatske i inozemstva te da Špancirfest potvrđuje Varaždin kao najvažnije kontinentalno turističko odredište.

Ovogodišnji je varaždinski festival dobio novi slogan, “Pokreni svoju kreativnost”, a organizatori najavljuju da je to smjer u kojem će se Špancirfest kretati u budućnosti. Kretivni program za najmlađe bio je organiziran kroz niz radionica, koncerata i predstava u Parku kreative, a u obližnjoj palači Zakmardy održana je radionica “Akupunktura grada”, koja je kroz rad u multidisciplinarnim timovima dala idejna rješenja za novi trg u Varaždinu na mjestu nekadašnjeg parkirališta u Habdelićevoj ulici.

Velik interes pobudile su i druge radionice za odrasle, glazbena, zatim ona kreativnog mišljenja, izražavanja i stvaranja te ona računalnih igara.

Uz Dubiozu Kolektiv na velikoj pozornici, večeras će nastupiti i Detour na Trgu Miljenka Stančića te Amira Medunjanin kod vile Bedeković. Na te su tri pozornice publiku Špancirfesta ove godine zabavljali Mando Diao, Bajaga i Instruktori, Parov Stelar Band, S.A.R.S., Edo Maajka, Maksim Mrvica, Darko Rundek, Zoran Predin, Josipa Lisac, Vlatko Stefanovski.

Veći je dio programa ipak bio na ulicama, trgovima i parkovima povijesne gradske jezgre Varaždina, a festival je ove godine surađivao s manifestacijom “Rendez-vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj”. Tako je prvog vikenda oduševila akrobatska skupina Transe Express, bubnjari koji su svirali iznad glava publike na Kapucinskom trgu, a Francuska je predstavljena glazbeno skupinom Nouvelle Vague te gastronomski “Francuskim doručkom na travi” kod Starog grada.

Nekoliko se manifestacija tradicionalno održava za vrijeme Špancirfesta pa su u Varaždin stigli verglaši iz osam zemalja, povijesne postrojbe s područja nekadašnje Austro-Ugarske, fokloraši iz nekoliko država te mažoretkinje iz Hrvatske.

Špancirfest je također mjesto 2. Međunarodnog susreta verglaša iz osam zemalja, Međunarodnog festivala tradicijske kulture “Folkofonija” te 15. Susreta povijesnih postrojbi na kojem će Varaždinska građanska garda proslaviti 265. godina postojanja.

Komentiraj