fah

ZATVORENI GRANIČNI PRIJELAZI Više od 11 tisuća izbjeglica ušlo u Hrvatsku

Do 22 sata na područje Hrvatske ušlo je 11.003 migranata, a policija je zatvorila sedam graničnih prijelaza sa Srbijom.

Kako je izvijestio MUP, zabranjen je promet na dijelu državne ceste broj 46, od granične crte Republike Hrvatske s Republikom Srbijom, u dubini od 700 metara, uključujući i granični prijelaz Tovarnik; državne ceste broj 2 od granične crte RH sa RS u dubini od 300 metara uključujući i područje graničnog prijelaza Ilok, lokalne ceste 46039 od granične crte RH sa RS u dubini od 300 metara, uključujući i područje graničnog prijela Ilok2, županijske ceste br 4199 od granične crte RH sa RS u dubini od 300 metara uključujući i područje graničnog prijelaza Principovac, lokalne ceste br 46040 od granične crte RH s RS u dubini 300 metara uključujući i područje graničnog prijelaza Principovac2 te državne ceste 212 od granične crte RH sa RS u dubini od 500 metara, uključujući i područje graničnog prijelaza Batina i državne ceste broj 213 od granične crte RH sa RS u dubini od 500 metara uključujući i područje graničnog prijelaza Erdut.

Te su se mjere primjenjivale periodično od popodnevnih sati, a trenutno su sve aktivne i na snazi do daljnjega, navodi MUP.

Ostojić: kolodvor u Tovarniku bit će raščišćen

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da očekuje kako će kolodvor u Tovarniku noćas biti raščišćen, a vlakovi s izbjeglicama odlaze u Beli Manastir gdje su osigurani uvjeti za smještaj više od dvije tisuće ljudi.

Ostojić je u emisiji HTV-a “Otvoreno” rekao kako sa Slovenijom Hrvatska ima korektnu razmjenu. “Slovenija je još jučer, uvjetno rečeno, zatvorila granicu prema Mađarskoj jer su imali priljev izbjeglica s te strane, no što se tiče Hrvatske to se nije dogodilo”, dodao je.

Objasnio je kako je bilo pokušaja ljudi koji su registrirani u Hrvatskoj i ne mogu biti vraćeni u Srbiju da uđu u Sloveniju no, istaknuo je, nisu išli kroz kukuruz ili šumu nego vlakom. Slovenska policija zaustavila je vlak, nalaze se u Dobovi, a po proceduri im se može izdati rješenje o povratku, prema kojem bi ih Hrvatska trebala primiti natrag, napomenuo je.

 

  • Na Zagrebački velesajam u večernjim je satima stigao prvi autobus s nešto više od 50 izbjeglica, najvjerojatnije iz Ježeva, gdje su za njih pripremljeni voda i suhi obroci, a očekuje se da će nastaviti dolaziti tijekom noći.

 

Pretpostavlja se da bi nakon okrijepe u petak mogli nastaviti put prema Sloveniji i zapadnoj Europi, koja ima je krajnji cilj, a i tijekom dana u manjem su se broju okupljali na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, pokušavajući krenuti prema Sloveniji, izvijestio je HTV.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ranije je izvijestio da Velesajam zasad može primiti 1200 izbjeglica, a priprema se još jedan paviljon za njihov smještaj. Za izbjeglice je pripremljeno nekoliko tisuća boca vode, suhi obroci, madraci, sanitarni čvorovi.

Prema podacima Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, za mogući smještaj migranata u pripravnosti je Prihvatilište Kosnica koje može primiti 50 osoba, Hotel Porin, za prihvat 600 azilanata, te Ustanova za upravljanje sportskim objektima, s dvije dvorane za oko 800 osoba.

Vlak s izbjeglicama s tovarničkog područja nešto poslije 19 sati stigao je u Beli Manastir, gdje ih je sada oko dvije tisuće, što je više nego što se očekivalo.

Uskoro se očekuje dolazak drugog vlaka u Beli Manastir. Prema nalogu MUP-a treći vlak (11 vagona) krenut će iz Vinkovaca po izbjeglice u Tovarnik oko 23.30 sati.

Gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš rekao je za HTV da se očekivalo oko 1200 izbjeglica, no došlo ih je nekoliko puta više, ne zna se točno koliko jer nisu registrirani.

“Cijelo popodne pripremali smo prihvat za maksimalno tisuću izbjeglica, no tijekom popodneva slijevale su se rijeke izbjeglica u vojarnu, a imamo informaciju da iz Tovarnika stiže još jedna kompozicija, ne znamo što nas čeka do ujutro”, istaknuo je.

Po njegovim riječima, problem je i što je pripremljeno hrane za najviše 1200 ljudi, a stiglo ih barem triput više, vode ima, a daljnje smjernice donijet će se na sjednici županijskog Kriznog stožera koja je u tijeku.

Komentiraj