ZAHVALJUJUĆI FINANCIRANJU: NATO jača odvraćanje Rusije američkim novcem

Paul O'Driscoll/Getty Images

Zahvaljujući povećanim financiranjem iz SAD-a, NATO planira najveće gomilanje vojne moći u istočnoj Europi od Drugog svjetskog rata kako bi odvratio Rusiju, ali će odbaciti zahtjev Poljske za osnivanjem trajnih baza.

Zabrinut da bi Rusija nakon pripojenja Krima prošle godine mogla napasti Poljsku ili baltičke zemlje, zapadni vojni savez želi osnažiti obranu svojih istočnih granica, ali trajnim stacioniranjem snaga ne želi prkositi Kremlju.

Ministri obrane NATO-a počet će idući tjedan s izradom planova za složenu mrežu manjih položaja na istoku, rotacije snaga, redovitih vojnih vježbi i postavljanja opreme za snage za brzo djelovanje. Te snage uključuju zračne, pomorske i jedinice za specijalne operacije do 40.000 pripadnika.

Očekuje se da će saveznici ponuditi Moskvi obnovu dijaloga u okviru vijeća NATO-Rusija koje se nije sastao od 2014., kako bi se izbjegli iznenadni događaji ili nesporazumi, rekao je visoki diplomat iz NATO-a.

Planovi SAD-a da učetverostruči iznos za obranu u Europi na 3.4 milijarde dolara u 2017. u središtu su strategije, nastale kao odgovor na rusko pripojenje ukrajinskog poluotoka Krima 2014.

Ta je mjera potvrda govora američkog predsjednika Baracka Obame u Estoniji 2014. kada je rekao da će NATO pomoći zaštiti neovisnosti triju baltičkih zemalja, koje su desetljećima bile dio Sovjetskog saveza.

Litvanski ministar obrane Juozas Olekas otvoreno je nazvao Rusiju prijetnjom svojoj zemlji, no brojne europske zemlje u NATO-u nikako ne žele uznemiriti svog najvećeg opskrbljivača energijom.

Zbog te zabrinutosti, diplomati u NATO-u kažu da Savez neće biti za osnivanje trajnih baza u Poljskoj, koja ima povijesno loše odnose s Rusijom.

“Ja sam veliki zagovornik odvraćanja i jačanje naše fleksibilnosti, ali mislim da je to najbolje činiti na racionalan način”, rekla je nizozemska ministrica obrane Jeanine Hennis-Plasschaert.

I glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg istaknuo je da se “neće dati uvuči u utrku u naoružanju”.

Rusija je dala jasno do znanja da će svaki potez, kojim se infrastruktura NATO-a približava njezinim granicama, smatrati prijetnjom te je najavila “recipročne protumjere”.

Komentiraj