Marko Lukunic/PIXSELL

ZAGREB Oporbeni zastupnici SDP-a i HNS-a napustili skupštinsku sjednicu zbog točke o spalionici

Oporbeni zastupnici SDP-a i HNS-a zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su napustili sjednicu prije izglasavanja prijedloga zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića o izmjenama i dopunama Odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba, negodujući što je taj prijedlog koji, kako su istaknuli, omogućava gradnju spalionice za otpad u zagrebačkom naselju Resnik, na skupštinsku sjednicu došao po hitnom postupku ujutro u devet sati.

Gradonačelnikov prijedlog odluke prihvaćen je s 22 glasa za i pet suzdržanih glasova gradskih zastupnika. Gradski zastupnici SDP-a i HNS-a za to su vrijeme bili u hodniku.

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika SDP-a Zvane Brumnić novinarima je izjavio kako se strateški gradski dokumenti ne mogu naći na sjednici Gradske skupštine u 9 sati ujutro bez da je itko proučio materijale i bez da se vidi što se u njima donosi.

“A, kada se pogleda što se u njima donosi, onda se vidi da se, neovisno o tome što su se praktički svi akteri gradske politike jasno izjasnili da spalionica nije rješenje za Zagreb i da postoje puno bolja i ekološki prihvatljivija rješenja, u odluci o donošenju prostornog plana nalaze dijelovi kojima se omogućava realizacija spalionice”, istaknuo je Brumnić. Rekao je kako ovo nije prvi put da ta odluka dolazi na skupštinsku sjednicu i da je Gradska uprava objašnjavala kako omogućava realizaciju spalionice.

“Ako se od spalionice odustalo, kao što se reklo građanima, onda nema potrebe da se u dokumentima prostornog uređenja nalaze elementi koji omogućavaju realizaciju spalionice”, istaknuo je Brumnić.

Poručio je kako je problem u tome što se na skupštinskim klupama na početku današnje sjednice, u 9 sati ujutro, našao dokument koji se tiče svih građana Zagreba. Rekao je i kako predsjednik Gradske skupštine niti jednu točku niti jednog gradskog zastupnika koja je došla u roku između 12 i osam dana prije zakazanog termina sjednice, nije stavio na sjednicu, obrazlažući da se na ovoj Skupštini dok on njome predsjeda neće stavljati točke po hitnom postupku. “Vidimo, da nakon toga, stavlja točke po hitnom postupku kada god to gradonačelniku odgovara i za što god mu odgovara”, ustvrdio je Brumnić.

“Siluje se procedura, vrijeđaju se zastupnici i omalovažava se Skupština i zakoni, jer ova točka nije prošla niti jedan skupštinski odbor. A riječ je o prostornom planu koji regulira pitanje otpada”, izjavio je novinarima SDP-ov potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić.

Istaknuo je kako je prošlo dvije godine od donošenja Plana gospodarenja otpadom, a nisu se pomakli niti milimetar. “Ta famozna tvrtka je uprihodila tek 185 kuna. A zamislite, za 185 kuna je li se može napraviti centar za gospodarenje otpadom. I uvijek im je netko drugi kriv – malo felš, malo dribling, malo lopta na glavu, malo zakon, malo izmjene i dopune plana u igri, malo dodavanje, malo loptanje, malo ministarstvo, malo ovo ili ono”, rekao je Bernardić.

Poručio im je: “Ljudi, nemojte smišljati izgovore. Ako ne znate riješiti problem – otiđite”. Na pitanje novinara kuda trebaju otići, Bernardić je odgovorio: “Doma”.

Gradski zastupnik HNS-a Tomislav Stojak negodovao je zbog načina vođenje sjednice predsjednika Gradske skupštine Andrije Mikulića (HDZ).

“Mislio sam da će on shvatiti što je uloga predsjednika Skupštine, a to je da vodi na jedan demokratski način sjednice, da daje jednu demokratsku raspravu u razinu rasprave u Skupštini. I nadao sam se da ovo što sam vidio na prve dvije sjednice dok je on to vodio, da je to samo uhodavanje i da se čovjek možda još nije snašao. Ovo, na žalost, sada postaje pravilo ponašanja, što nije dobro. Predsjednik Skupštine ne može na ovaj način voditi sjednice, ne može komentirati svaku raspravu zastupnika koje mu se ne sviđaju, ne može neke svoje ljutnje iz stranačkih odnosa, koje očito da imaju unutar HDZ-a, prenositi na nas ostale koji tom krugu ne pripadamo”, ustvrdio je Stojak.

Rekao je kako Mikulića moli, kao jedan od 51 zastupnika, da promijeni svoj način vođenja sjednica i komuniciranja sa zastupnicima. “Mogao bi se ipak malo ugledati na bivšeg predsjednika Gradske skupštine (Darinka Kosora iz HSLS-a), koji je to radio na puno demokratičniji i na jedan relaksiran način”, rekao je.

Istaknuo je da je ovakav “način vođenja sjednice Skupštine vrlo opasan” i da on u takvom radu neće sudjelovati.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) novinarima je izjavio kako su svjedočili SDP-ovom nastavku “cirkusa u Gradskoj skupštini”. “Dakle, oni umjesto da se bave sadržajem, oni se bave formom. Ja im preporučam da malo bolje prouče Poslovnik o radu Gradske skupštine. Ja kao predsjednik Skupštine, prvi među jednakima, dok sam to ja, štitit ću dignitet ovoga doma, u RH drugog doma, kao i dignitet svakog zastupnika”, poručio je.

Bolje im je da prouče malo materijale da bi znali sadržajno porazgovarati o svim točkama dnevnog reda, kazao je. Zastupnici SDP-a se ne pojavljuju na sastancima koordinacije predsjednika i potpredsjednika klubova zastupnika, očito je da oni za to imaju razloge, rekao je.

“Neću im dozvoliti da ovu sjednicu pretvaraju u kazališnu predstavu, odnosno u nastavak SDP-ovog cirkusa”, poručio je SDP-ovcima Mikulić.

Komentiraj