WHO odbio zahtjev znanstvenika za odgađanjem Olimpijskih igara

EPA/YONHAP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odbila je zahtjev znanstvenika da se odgode Olimpijske igre, koje u kolovozu počinju u Rio de Janeiru, zbog epidemije virusa zike. WHO napominje da Olimpijske igre neće ‘bitno utjecati’ na širenje virusa, koji je povezan s ozbiljnim defektima kod rođenja.

U otvorenom pismu WHO-u više od 100 vodećih svjetskih znanstvenika ustvrdilo je kako nova saznanja o virusu zika ukazuju da je ‘neetično’ održati Olimpijske igre. Međunarodni olimpijski odbor (MOO) poručio je kako ne vide razlog odgoditi ili otkazati Olimpijske igre zbog bolesti uzrokovane komarcem.

Virus se prvi put pojavio u Brazilu prošle godine, ali zasada se proširio u više od 60 zemalja svijeta. Iako su simptomi zike blagi, znanstvenici kažu da uzrokuje rađanje djece sa abnormalno malim glavama, a mogu uzroovati rijetke i smrtonosne neurološke sindrome kod odraslih.

Otvoreno pismo WHO-u potpisalo je 150 znanstvenika, liječnika, medicinskih etičara iz cijelog svijeta. Naglašavaju da je program borbe protiv komaraca u Brazilu propao, te dodaju da je slab zdravstveni sustav Brazila dovoljno dobar razlog da se Olimpijske igre ili presele ili odgode ‘u ime javnog zdravlja’.

Naglašavaju veliki rizik oboljenja kod brojnih turista i sportaša, koji bi virus prenijeli u svoje zemlje u kojia još nije zabilježen slučaj zike. Također, WHO su optužili za sukob interesa zbog partnerstva s MOO-om.

Olimpijske igre u Rio de Janeiru održat će se od 5. do 21. kolovoza.

Komentiraj