Vučić o razgovoru s Grabar-Kitarović: ‘Bio je to dobar razgovor’

FaH

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je u utorak na svom twitter profilu da je današnji razgovor s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, upriličen na marginama međunarodnog gospodarskog sajma u Mostaru, bio “dobar” te je izrazio nadu u daljnji razvoj dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja.

“Bio je to dobar razgovor. Vjerujem da ćemo i ubuduće razvijati dobrosusjedske odnose”, napisao je srbijanski premijer koji se ranije tijekom dana susreo s hrvatskom predsjednicom, prenijeli su beogradski elektronski mediji. Također je poručio da Srbi i Hrvati moraju urediti svoje odnose i da probleme ne treba gurati ‘pod tepih’.

Sastanak Vučića i Kolinde Grabar-Kitarović održan je iza zatvorenih vrata. Kako neslužbeno doznaje Hina, u razgovoru je bilo riječi o bilateralnim odnosima dviju država, no ne i o pregovorima Srbije o ulasku u Europsku uniju. Razgovaralo se o odnosima dviju zemalja, a susret je trajao desetak minuta.

Trenutno najveće opterećenje u odnosima dviju zemalja jest to što Hrvatska nije dala zeleno svjetlo za otvaranje poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima EU-a sa Srbijom.

Hrvatska traži da Beograd ukine regionalnu nadležnost za ratne zločine, osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i ostvari punu suradnju s Haškim sudom.

Komentirajući ranije odluku Hrvatske da blokira put Srbije u EU, Vučić je kazao da je to stvar Hrvatske te da će se Srbija “ponašati u skladu s europskim pravilima, europskom praksom i dobrosusjedskim običajima”. On je u ponedjeljak kazao kako je Srbija učinila sve što je potrebno na pripremi za otvaranje poglavlja 23, a da pitanje hrvatske blokade ostavlja europskim institucijama.

Komentiraj