Vrtim Zdravi Film

VRTIM ZDRAVI FILM Sedmaši se manje kreću i prekomjerno konzumiraju slatkiše

Djetinjstvo je vrijeme kada se formiraju životne navike. S ciljem pružanja podrške roditeljima u odgoju zdravijih generacija provodi se nacionalni projekt ‘Vrtim Zdravi Film’ koji educira djecu o osnovnim postulatima pravilne prehrane i važnosti redovitog bavljenja tjelesnom aktivnosti.

Hrvatski školski sportski savez i tvrtka Nestlé Adriatic partneri su u projektu kojim je u sedam godina obuhvaćeno više od 24 tisuća učenika sedmih razreda, odnosno njih više od 5 700 u ovoj školskoj godini. Učenici su nakon edukacije unaprijedili znanje o pravilnoj prehrana za prosječno 13.6 %.

Najveći porast u znanju zabilježen je u OŠ Draganići, učenici iz OŠ Borovje iz Zagreba nagrađeni su za najbolji kreativni uradak na temu pravilne prehrane, dok su najbolja ostvarenja u sportu ostvarili dječaci iz OŠ Smiljevac iz Zadra i djevojčice iz OŠ Otok iz Zagreba.

“Projekt Vrtim Zdravi Film dio je globalne inicijative ‘Nestlé za zdraviju djecu’, a koja osim edukacije uključuje i razvoj zdravijih proizvoda u budućnosti kao i savjetovanje obitelji o namirnicama i vježbanju. Naš cilj je da do kraja 2030. godine 50 milijuna djece vodi zdraviji život, a on se može postići samo zajedničkim djelovanjem javnog i privatnog sektora”, rekla je Irena Kurtanjek, voditeljica korporativnih komunikacija, Nestlé Adriatic.

U sklopu projekta Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ove je sezone proveo Istraživanje o znanju, stavovima i navikama učenika kada je riječ o prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Istraživanje je pokazalo kako preporučenih pet obroka dnevno ima ukupno samo 32.8% učenika. Čak 12.1% učenika odgovorilo je da stalno nešto jede, odnosno da ne jede u obrocima. Najviše sedmaša (47.7%) hrani se u školskoj kuhinji. Nešto manji udio učenika (37.7%) jede u školi sendviče ili pecivo koje donesu od kuće ili kupe u blizini škole. No čak 6.8% učenika i učenica uopće ne jede dok su u školi, a 2.4% jede slatkiše i grickalice.

Svaki dan voće jede 73.1%, a povrće 55.9% učenika dok mlijeko i mliječne proizvode konzumira 73.1% učenika. Konzumacija slatkiša i dalje je prekomjerna. Jednom ili više puta dnevno slatkiše jede čak 40.8% učenika, slane grickalice svaki dan jede njih 25%, a gazirane sokove svaki dan pije 28.1% učenika.

“Zabrinjavajući su rezultati istraživanja koji pokazuju kako je samo 17.7% učenika zadovoljavajuće tjelesno aktivno, odnosno preporučenih najmanje 60 minuta svaki dan, dok je vrijeme provedeno pred ekranima u porastu. Hrvatski školski sportski savez svojim aktivnostima, a posebno projektima ‘Univerzalna sportska škola’ i ‘Vježbaonica’ te projektom ‘Vrtim Zdravi Film’, već dugi niz godina potiče učenike na bavljenje tjelesnom aktivnošću te ih uči o povezanosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti sa zdravljem”, istaknuo je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Dodatno, stalno o svojoj tjelesnoj težini razmišlja čak 29.3% učenika i učenica. Da je normalne tjelesne težine misli svega 55.8% učenika i učenica. Da ima prekomjernu tjelesnu težinu misli 28.5% učenika sedmih razreda, dok njih 15.7% misli da su mršavi. Zadovoljno je svojom tjelesnom težinom svega 47.4% učenika, a 13.9% njih izjavilo je kako je trenutno na dijeti.

Važnost projekta ‘Vrtim Zdravi Film’ prepoznali su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Središnji državni ured za šport, Agencija za odgoj i obrazovanje te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Komentiraj