VRDOLJAK ‘Pljuska iz SAD-a je rezultat anemičnih reakcija i zabijanja glave u pijesak vladajućih’

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Povodom Izvješća State Departmenta o kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj tijekom 2016. godine oglasio se i šef HNS-a Ivan Vrdoljak.

“Pljuska iz SAD-a rezultat je anemičnih reakcija, ali i zabijanja glave u pijesak Kolinde Grabar-Kitarović te kapetana Titanik Vlade Andreja Plenkovića i Bože Petrova”, poručio je kratko Vrdoljak.

HNS se u ranim popodnevnim satima očitovao putem priopćenja za medije. Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Žalosti nas što Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati u 2017. godini ponovno mora, zbog opasne i alarmantne pljuske SAD-a, upozoriti na krajnje anemične reakcije Titanik Vlade, predsjednice i predsjednika Sabora na porast netolerancije, govora mržnje i kršenje ljudskih prava.

S obzirom na činjenicu da State department navodi da su socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, pitamo se gdje je to zajedništvo kojim se hvali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović?

Odgovornost za postojeće stanje

Odgovornost za ovakvu situaciju je potpuno jasna. Na tjednoj bazi svjedočimo zabijanju glave u pijesak u neugodnim situacijama od strane predsjednice, kapetana Titanik Vlade Plenkovića i predsjednika Sabora Bože Petrova, a najnoviji eklatantan primjer su, izdvojeno mišljenje Vlade poslano u Brisel, šetnje neofašista po Zagrebu i afere brat i šogor.

Kada se navedene pojave u društvu jasno ne osude, i riječima i djelima, stvara se plodno tlo za bujanje nasilja prema manjinama i kršenje ljudskih prava u svim segmentima.

Kao liberalna stranka jasno zagovaramo izgradnju otvorenog, progresivnog i tolerantnog društva, koje nije naklonjeno Orbanu i rigidnim poljskim desničarima, već Zapadu Europe.

Podsjetimo, State Department je u izvješću o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj upozorio na socijalnu diskriminaciju, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupciju, kao “najveće probleme u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj”.

Komentiraj