Voditeljica Respiracijskog centra: “Treći val pandemije u KB Dubrava i dalje traje”

Voditeljica Respiracijskog centra u KB Dubrava Nevenka Piskač Živković komentirala je aktualnu epidemiološku situaciji u bolnici, u kojoj je trenutno hospitalizirano 415 oboljelih, a njih 70 je na respiratorima.

Unatoč nedavnoj izjava Krunoslava Capaka da je treći val pandemije u Hrvatskoj gotov, Nevenka Piskač Živković napominje kako on u zagrebačkoj bolnici još uvijek traje.

O slučaju preminule mlade trudnice u Varaždinu

“To je velika tragedija s kojom se svi mi moramo suočiti, i mi liječnici koji radimo s COVID-om duboko suosjećamo zajedno s kolegama koji su bili nazočni tom tragičnom događaju”, kazala je Piskač Živković u razgovoru za Dnevnik Nove TV i tom prilikom izrazila sućut obitelji.

“Mi u KB Dubrava nemamo vlastitih kliničkih iskustava s trudnicama. Prema podacima ECDC-a, postoji rizik osobito u zadnjem tromjesečju, što se trudnica tiče. Svaki takav nemili događaj, i da je jedan je previše”, dodala je Piskač Živković.

Treći val u Dubravi i dalje traje

Za cijepljenje djece navodi kako je ono iznimno važno.

“Već duže vrijeme se zna da su oni često asimptomatski i kao takvi lako prenose bolest unutar same obitelji. Ne treba zaboraviti da se i u dječjoj dobi može pojaviti teški oblik bolesti”, rekla je Piskač Živković.

“Treći val još uvijek traje, mi smo stabilno, broj pacijenata nam se drastično ne povećava, ali se ni ne smanjuje. Ne mogu reći da je treći val gotov, barem u bolnici”, kazala je Piskač Živković.

Očekuje se smirivanje situacije

“Nadamo se u sljedećih dva tjedna padu”, rekla je Piskač Živković. Od jeseni navodi kako ne zna što se može očekivati: “Ne želim spominjati četvrti val”.

Mlađi pacijenti i dalje su prisutni u KB Dubrava

“Problem srednje životne dobi u većem broju i dalje je prisutan, ti su bolesnici respiratorno nestabilniji, dolaze s težom kliničkom slikom i dio njih mora završiti u intenzivnoj. Ništa se nije promijenilo”, zaključila je Piskač Živković.

 

Komentiraj