Vlada je u srijedu na sjednici dala odobrenje i jamstvo za zaduženje Hrvatskih cesta kod više banaka za investicijske projekte i podmirenje kreditnih obveza, u ukupnom iznosu od 80 milijuna eura.

Kredit je na deset godina uz tri godine počeka, a davatelji kredita su Erste&Steiermaerkische Bank, Hrvatska poštanska banka, Privredna banka Zagreb, Societe Generale-Splitska banka i Zagrebačka banka.

Novac će niti iskorišten za financiranje građenja i održavanja državnih cesta u iznosu 74,4 milijuna kuna te za podmirenje kreditnih obveza u ovoj godini u iznosu 525,5 milijuna kuna.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je da Hrvatskim cestama u ovoj godini na naplatu dolazi ukupno 1,84 milijarde kuna glavnice i kamata. Navodi da su se Hrvatske ceste u svibnju već zadužile, zbog podmirenja dijela tih obveza, a ovom se odlukom zatvara planski iznos zaduženja za ovu godinu.

U 2017. godini, kaže Butković, Hrvatskim cestama na naplatu dolazi 228,7 milijuna eura glavnice kredita i 51,8 milijuna eura kamata, od toga u prvom kvartalu 505,65 milijuna kuna odnosno oko 67,7 milijuna eura.

Uz ostalo, na otvorenom dijelu sjednice Vlade bilo je riječi i o godišnjem izvješću o radu Ureda za sprječavanje pranja novca u 2015. tijekom koje je, prema riječima ministra financija Zdravka Marića, otvorena 464 predmeta.

Od toga je na daljnje postupanje nadležnim institucijama – MUP-u, DORH-u, Poreznoj i Carinskoj upravi i dr., upućeno 270 slučajeva zbog sumnje u pranje novca, a deset zbog sumnje u financiranje terorizma.

Taj je ured, kazao je Marić, 2015. nadzirao 8 tisuća transakcija s više od 1.200 sudionika, vrijednih više od 3,6 milijardi kuna.

Amandmani na proračun na zatvorenom dijelu sjednice   

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade bit će, između ostalog, riječi o amandmanima na prijedlog državnog proračuna za 2017. godinu.

Ministar financija Zdravko Marić je tijekom prijepodneva potvrdio da su zastupnici uložili 132 amandmana, najviše u sektoru ministarstava obrazovanja i znanosti te financija. No, kazao je i da je manevarski prostor za prihvaćanje amandmana na prijedlog proračuna za slijedeću godinu „sužen i mali“.

Komentiraj