Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Vlada ignorira generale

Unatoč javnom pozivu Hrvatskog generalskog zbora da ih se uključi u razgovore o novom ministru branitelja, jer smatraju da bi tu dužnost trebao obnašati general pobjedničke hrvatske vojske iz Domovinskog rata koji dobro razumije braniteljska pitanja i u stanju ih je rješavati, nitko iz Vlade ni službeno ni neslužbeno nije im još odgovorio.

Otvoreno pismo Hrvatski generalski zbor uputio je na adresu predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića, prvog potpredsjednika Vlade s ovlastima zamjenika Tomislava Karamarka i potpredsjednika Bože Petrova. Zbog takvog stava Vlade prema njima, odnosno zbog ignoriranja na koje su naišli, u Hrvatskom generalskom zboru jako su razočarani. Kako Nacional neslužbeno doznaje, međutim, jedan član Generalskog zbora ipak je u igri za novog ministra, no prvenstveno zato što je riječ o članu HDZ-a za kojeg lobira slavonska stranačka linija.

Generalski zbor se u raspravu oko ministra uključio prvenstveno zbog situacije koja je nastala nakon slučaja Mije Crnoje. U razgovoru za Nacional visoki izvor iz Hrvatskog generalskog zbora potvrdio je da ih nitko iz Vlade ni iz HDZ-a nije kontaktirao, a zabrinjava ih to da nova vlast nije uspjela naći ministra ni skoro tri tjedna od Crnojine ostavke te očekuju da će to pitanje biti riješeno ovaj tjedan. Neslužbeno doznajemo da Crnojinim imenovanjem u Hrvatskom generalskom zboru nisu bili pretjerano zadovoljni te da smatraju da je ono bilo rezultat lobiranja određenih grupacija unutar HDZ-a i zabrinjava ih da se to ne ponovi.

“Novi ministar treba biti ministar svih hrvatskih branitelja, a ne samo određene skupine ili lobista”, komentirao je kratko za Nacional jedan od članova Hrvatskog generalskog zbora. U otvorenom pismu generali su poručili da neimenovanje ministra hrvatskih branitelja negativno utječe na braniteljsku populaciju i cjelokupno hrvatsko društvo.

Komentiraj