VIDEO: RASPRAVE OKO ANTISEMITIZMA I RASIZMA Njemačka ostala bez predstavnika na Eurosongu

Njemačka je povukla svog predstavnika sa ovogodišnjeg Eurosonga zbog kritika da su riječi pjesma Xaviera Naidooa antisemitske i homofobične, javljaju njemački mediji. Naidoo, inače indijskog i afričkog porijekla, je u Njemačkoj prodao na milijune ploča, ali pjesme poput ‘Wo Sind (Where Are)’ iz 2012. godine naišle su na oštre kritike.

Antirasistički aktivisti prosvjedovali su zbog izbora Naidooa u četvrtak. Televizijska kuća ARD demantirala je kako je ‘briljantni’ pjevač rasist. “Očito je kako bi njegova nominacija polarizirala mišljenja, ali smo zaista iznenađeni negativnim komentarima”, rekao je Thomas Schreiber.

Dodao je kako je Eurosong zabavan događaj, a središte svega trebala bi biti europska glazba. “Trenutna diskusija oko Naidooa mogla bi uništiti imidž Eurosonga”, rekao je Schreiber i zaključio kako iz tog razloga Naidoo neće predstavljati Njemačku.

Naidoo je, inače, poznati član grupe Reichsburger, koja se zalaže za podjelu na dvije Njemačke. Njemačka je, zanimljivo, na prošlogodišnjem Eurosongu zauzela posljdnje mjesto bez osvojenog boda. Ovogodišnji Eurosong održava se u Švedskoj.

Komentiraj