VIDEO: 20. GODIŠNJICA GENOCIDA U SREBRENICI Vučića napali kamenjem, lakše je ozlijeđen

14:24 Jedna osoba je uhićena nakon napada na kolonu u kojoj se nalazioAleksandar Vučić tijekom napuštanja Memorijalnog centra u Potočarima, javljaDnevni avaz . Na snimkama agencije AFP,  vidi se da su pripadnici snaga sigurnosti svladali jednog muškarca, ali nije jasno je li riječ o istoj osobi na koju se referira Avaz.

Incident većih razmjera spriječilo je Vučićevo osiguranje. Jedan od članova njegova osiguranja pokušao je razvući i kišobran kako bi ga zaštitio, ali je Vučić to odbio.

13:58 Pojavila se nova snimka na kojoj se napad na Vučićevu delegaciju vidi izbliza. Na dramatičnom se videu mogu čuti pogrdni povici prema Vučiću, ali i pozivi službenog spikera ljudima da se ponašaju dostojanstveno.

U međuvremenu je stigla vijest i da će srbijanska vlada za nekoliko sati održati izvanrednu sjednicu u Beogradu.

https://www.youtube.com/watch?v=iZ6phBSDvVg

13:11 Aleksandar Vučić i njegova pratnja doživjeli su neugodnost kada su ih prisutni na komemoraciji na ulasku na groblje gdje će biti pokopani posmrtni ostaci žrtava iz Srebrenice, gađali kamenjem, cipelama i polijevali vodom, piše Blic .

Jedan od prisutnih u Vučićevoj pratnji potvrdio je za Blic da je gomila krenula prema Vučiću i njegovoj pratnji.

‘Bilo je jako neugodno, gađali su kamenjem, cipelama, čime god su stigli’, kazali su iz Vučićeve pratnje.

Televizija N1 navodi da je srbijansko izaslanstvo nakon incidenta napustilo Memorijalni centar.

https://www.youtube.com/watch?v=iZ6phBSDvVg

11:07 Srbija jasno i nedvosmisleno osuđuje užasni zločin koji se prije 20 godina dogodio u Srebrenici i gnuša se onih koji su u njemu sudjelovali, poručio je u subotu srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

“Ne postoje riječi kojima bilo tko može izraziti žal i tugu za nastradalima, kao i bijes i ogorčenje prema onima koji su taj monstruozni zločin počinili. Srbija, jasno i nedvosmisleno, osuđuje taj užasni zločin, gnuša se onih koji su u njemu sudjelovali i nastavit će ih privoditi pravdi”, naveo je Vučić u pismu javnosti uoči polaska u Srebrenicu, gdje će danas nazočiti komemoraciji u povodu 20. obljetnice genocida.

“Moja je obveza da se poklonim žrtvama, to je čin kojim se određujemo prema budućnosti”, poručio je Vučić istaknuvši kako “zajednička budućnost nikako ne može biti žrtvovana zbog bilo čije, osobne, ili nacionalne sebičnosti”.

“Toga ne smije biti među tolikim grobovima. Ovdje samo odjekuje jednostavno pitanje – šta napraviti da nam se ne ponovi?“, navodi se u pismu srbijanskog premijera uoči puta u Srebrenicu.

On je istakao da je njegova odluka da kao predsjednik vlade Srbije ode u Srebrenicu “mnogo više od politike i mnogo više od bilo kakvih političkih igara, i od stajališta i pritisaka”.

“Moja ruka je pružena, i ostat će takva, bez ikakve politike i bez obzira na eventualnu kaznu, ili nagradu”, poručio je Vučić, naglasivši da Srbija želi živjeti s Bošnjacima “da zajedno radimo i da počnemo vjerovati jedni drugima”.

“I jednima neka je vječna slava, a drugima, vječni mir. Sve manje od toga, bila bi uvreda i svim našim žrtvama”, navodi se u pismu javnosti premijera Vučića.

Beogradski elektronički mediji javili su da je Vučić doputovao u Srebrenicu i upisao se u knjigu žalosti.

“Majke Srebrenice su srpskom premijeru u Potočarima poželjele dobrodošlicu, a jedna od njih – Hatidže Mehmedović, mu je na rever zakačila Srebrenički cvijet”, izvjestila je Radio-televizija Srbije.

10:41 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić doputovale su u subotu prijepodne u Srebrenicu gdje će predvoditi hrvatsko izaslanstvo na središnjoj komemoraciji posvećenoj Bošnjacima ubijenim u genocidu 1995. godine.

Po dolasku u Srebrenicu Grabar-Kitarović i Pusić su se uputile u memorijalni kompleks u Potočarima gdje su ih dočekali načelnik općine Ćamil Duraković i predstavnici udruga koje okupljalju preživjele Srebreničane i članove obitelji ubijenih.

“Dobro došla kraljice Balkana i nado Bosne i Hercegovine”, kazala je uz srdačni pozdrav hrvatskoj predsjednici Hatidža Mehmedović, predsjednica udruge “Majke Srebrenice”.

10:12  Aleksandar Vučić stigao u Potočare. Razgovarao sa majkama Srebrenice, one mu stavile Cvijet Srebrenice na rever. ‘’Hvala vam što ste došli’’, rekla je predsjednica udruženja ‘’Majke Srebrenice’′ Hatidža Mehmedović i stavila srebrenički cvijet ‘Sjećanje’ na Vučićev rever.

Tisuće ljudi počele su pristizati u Srebrenicu u subotu od ranih jutarnjih sati kako bi u tom gradiću na istoku BiH sudjelovali u komemoraciji u povodu dvadesete obljetnice genocida što ga je vojska bosanskih Srba počinila u srpnju 1995. godine kada je ubijeno više od osam tisuća Bošnjaka.

Više od 140 autobusa i stotine osobnih automobila na prilaznim su cestama a organizatori su najavili kako očekuju dolazak i do pedeset tisuća ljudi. Na osiguranju je angažirao više od dvije tisuće policajaca.

Uz njih u Srebrenicu stižu i izaslanstva više od devedeset država i različitih međunarodnih organizacija a među njima je i hrvatsko kojega predvode predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Protokolom je predviđeno da hrvatska predsjednica bude jedna od onih koji će govoriti tijekom komemoracije. Dolazak u Srebrenicu u zadnji je trenutak otkazala visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini zbog nastavka nuklearnih pregovora s Iranom.

Nakon komemoracije u Memorijalnom kompleksu u Potočarima koja počinje u 10 sati i 30 minuta uslijedit će i pokop 136 žrtva žrtava genocida čija su tijela u proteklim godinama pronađena u nekoj od masovnih grobnica.

Do sada je na groblju unutar memorijalnog kompleksa pokopana 6241 žrtva.

Komentiraj