FaH

VARAŽDIN: Župan najavio nastavak sufinanciranja prijavoza za srednjoškolce

Varaždinski župan Predrag Štromar rekao je u ponedjeljak da se nastavlja sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca i najavio da će ovaj tjedan Vlada na svojoj sjednici donijeti odluku o kriterijima i načinu sufinanciranja troškova prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju od rujna do prosinca ove godine.

  • Iz varaždinske županijske uprave podsjećaju da se projekt sufinanciranog prijevoza srednjoškolaca počeo provoditi 2005. godine u Varaždinskoj županiji

Na radnom sastanku s predstavnicima poduzeća koja se bave prijevozom župan Štromar je naglasio da će takvom odlukom Vlada, odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, po istom modelu nastaviti sufinancirati prijevoz učenika srednjih škola i to sa 75 posto redovitih učenika, a sa 100 posto redovitih učenika koji su članovi kućanstava koja su korisnici zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje.

Obveza roditelja i nadalje će biti participiranje sa 100 kuna mjesečno za prijevoz autobusom, a s 30 kuna za prijevoz vlakom. Razliku troškova prijevoza osigurat će Varaždinska županija u svojem proračunu, najavljeno je na sastanku.

Iz varaždinske županijske uprave podsjećaju da se projekt sufinanciranog prijevoza srednjoškolaca počeo provoditi 2005. godine u Varaždinskoj županiji. Danas u županiji do srednjih škola putuje 5.330 učenika, 4.150 autobusima, a 1.180 vlakovima.

Prema podatcima iz Varaždinske županije prije uvođenja sufinanciranja prijevoza 30 posto mladih nije nastavljalo srednjoškolsko obrazovanje zbog nemogućnosti roditelja da plaćaju prijevoz. Ovim, ali i drugim ulaganjima u obrazovanje, u deset godina u Varaždinskoj je županiji povećan broj srednjoškolaca, udvostručen je broj onih koji upisuju fakultete, a za 80 posto povećan je broj gimnazijalaca.

Komentiraj