Hrvatski jedriličari osvojili su drugu olimpijsku medalju u Riju, nakon srebra Tončija Stipanovića u Laseru, Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su zlatnu medalju u klasi 470. Ovo je rekordna četvrta zlatna medalja za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Riju i prva u povijesti za hrvatsko jedrenje.

Hrvatska posada vodila je u olimpijskoj regati u svojoj klasi od prve do posljednje utrke, a u medal raceu u četvrtak ušli su s osiguranom medaljom. Posljednji dan jedriličarskih natjecanja u Marini de Gloriji sjajnim nastupom u finalu iskovali su zlato.

Sjajan start

Marenić i Fantela odlično su startali, iskoristili su borbu grčke i australske posade za srebrnu medalju i do prve oznake doplovili mjesto ispred izravne konkurencije.

Do polovice utrke, na zavjetrinskoj oznaci, imali su situaciju pod kontrolom. Dodatno su odmakli Australcima i Grcima i pametno sačuvali svoju prednost do samog kraja utrke.

U cilju su skočili iz svog broda i zasluženo proslavili svoju prvu olimpijsku medalju u moru zaljeva Guanabara. Hrvatska posada naplatila je 15 godina krvavog rada i u svojoj trećoj prilici na Olimpijskim igrama konačno došla do odličja.

Komentiraj