UPOZORIO I NA EKOLOŠKU KRIZU: Papa u Meksiku pozvao na traženje oprosta od urođenika

FaH

Papa Franjo pozvao je na traženje “oprosta” za isključenost koje su žrtve bili urođenički narodi i da se ne zanemari “jedna od najvećih ekoloških kriza u povijesti”, na misi koju je služio u ponedjeljak na jugu Meksika.

“Vaši su narodi (urođenički) nerijetko sustavno i dubinski bili neshvaćeni i isključeni iz društva. Neki su podcijenili vaše vrijednosti, vašu kulturu i običaje (…) To je jako žalosno. Neka nam svima bude na korist da ispitamo svoju savjest i naučimo reći ‘oprosti'”, poručio je Sveti Otac u Chiapasu, državi s najvećim udjelom urođenika u stanovništvu.

“Ekološka kriza koju proživljavamo i njezini ljudski korijeni sve nas pogađaju i prozivaju. Ne možemo više biti gluhi na jednu od najvećih ekoloških kriza u povijesti”, dodao je Papa na toj misi na otvorenom, u gorskom kraju.

Prvi put su na toj misi liturgijski tekstovi i molitve izrečeni na glavnim urođeničkim jezicima, po Papinoj izričitoj želji.

San Cristobal de Las Casas, smješten na 2.200 metara visine, dobio je ime “Las Casas” u spomen na dominikanskog biskupa Bartolomea de las Casasa, jednog od prvih Španjolaca koji je ustao u obranu prava Indijanaca u 15. i 16. stoljeću kada su Osvajači (Conquistadori) provodili strahovitu represiju nad autohtonim narodima.

Chiapas s 4,7 milijuna stanovnika jedna je od najsiromašnijih država Meksičke Federacije u kojoj 36 posto stanovništva još govori urođeničkim jezikom.

Zapatistički pokret (EZLN), koji  je 90-ih godina počeo pobunu, zahtijevao je priznanje i poštivanje prava urođenika koji bi trebali dobiti nadzor nad prirodnih bogatstvima.

Komentiraj