Umjesto da budu kažnjene, Gojanica puno oštrije od Hloverke, dobile su otkaze

Vijenci i kaktusi

U Saboru ih je pokušao braniti Damir Kajin KOJI UOPĆE NIJE NI GLEDAO INAUGURACIJU, zaražen uvjerenjem da je uvijek najvažnije stati za saborsku govornicu, a poslije što Bog da. U njegovu slučaju bio je jako škrt

KOD SUNCA U ŠEST

Ponedjeljak, HRT 2, 18.00

Emisija je počela nezaboravno kvalitetnim prilogom Ivane Brailo Drnas o dubrovačkim (treba li reći mladim) fotografima koji slikaju munje kad paraju nebo iznad mora i Dubrovnika. Oni se zovu Storm Chasers. Njihove fotografije gledali bismo satima.

Ti lovci na veličanstvene vizualne spektakle koji su nam dočarani zahvaljujući radu gđe Brailo Drnas dali su čak i nekoliko izjava a bili su snimljeni i pri svojem senzacionalno efektnom poslu. Nisu pokvarili opći dojam, što pogotovo nije uspjelo voditelju Cvitkoviću Minji koji je imao znatno veće šanse. Poznat po odličnoj emisiji “Što vas žulja”, sada je svoju novu emisiju najavio zamuckujući i uzalud loveći svoje pravo raspoloženje. Nadamo se da je to učinio znajući da ništa ne može naškoditi blagu Ivane Brailo Drnas i njenih munja.

DNEVNIK

Utorak, HRT 1, 12.00

Uhitilo Bandića pa je ispred ustanove koja se proslavila i ovim svojim najnovijim činom stala reporterka Kristina Bojić bivša Validžić i izgovorila najnovije (dvije) optužbice na račun najpopularnijeg zagrebačkog gradonačelnika od stoljeća sedmog. U današnjoj hrvatskoj politici, ne biste vjerovali, opasno je biti popularan: mi TV pretplatnici (pristojbenici?) mislimo da je takav političar lopov vještiji od konkurencije, a političarima i hordama njihovih uhljeba prva je briga ukloniti popularnog kolegu, pa neka se onda priča što god tko hoće. Gđa reporterka Bojić, kao pravi pristojbar (onaj koji živi od naše TV pretplate neobjašnjivo moderno nazvane pristojba), nije se upuštala u razrješavanje dileme popularan-opasan, koja muči naše cijenjeno javno mnijenje i u ovom slučaju izvršenja uhidbenog naloga.

DNEVNIK

Četvrtak, Nova TV, 19.15

Predsjednica države i premijer sastali su se danas u Saboru i razgovarali o nacionalnoj strategiji sigurnosti. Stojeći pred zgradom Hrvatskog sabora reporterka Ivana Petrović ispričala nam je u pet minuta suvislu i zanimljivu priču o povijesti naše nacionalne strategiji sigurnosti i sadašnjim šansama da do nje dođemo, temeljenu, kao i obično, na njenom rijetkom poznavanju onoga o čemu priča. Za razliku od onih s HTV-a koji nisu ni do pola izučili zanat, pa misle da je jedino važno samo stati pred neku zgradu i trkeljati, gđa Petrović i njena reporterska družba s Nove TV educirani su da ispričaju priču, a ne neku nasumičnu fantaziju umjesto suvisle novosti u kojoj su opisani glavni likovi i objašnjeni motivi njihovih postupaka.

PRIJENOS SABORA

Petak, HRT 4, 12.05

Šest klubova zastupnika, tj. šest govornika, izreklo je nekakvo svoje mišljenje o otkazima novinarkama zbog njihova javnog istupa o kvaliteti HTV-ovog prijenosa inauguracije. Umjesto da budu kažnjene (Gojanica oštrije od Hloverke), dobile su otkaze. Saborski zastupnik Damir Kajin počeo je svoju raspravu usputnom primjedbom da emisiju nije ni gledao, pa ga je predsjedavajući upitao zašto se onda uopće javio za riječ, ali g. Kajina, naviklog da govori o stvarima o kojima pojma nema, to nimalo nije omelo. Nije gledao koju emisiju? Da pojasnimo: izravni prijenos inauguracije, poslije kojeg je voditeljica prijenosa gđa Elizabeta Gojan kažnjena otkazom, jer se javno branila (od kritika), a Hloverka Novak Srzić dobila je otkaz, jer je javno napadala (kvalitetu prijenosa). Damir Kajin kojemu je ovo, toplo se nadamo, zadnji mandat u Saboru neosporni je prvak uvjerenja kojim se zarazio boraveći predugo među našim zastupnicima: najvažnije je stati za saborsku govornicu, a poslije što Bog da. U slučaju g. Kajina bio je više nego škrt.

SUBOTOM UJUTRO

Subota, HRT 1, 10.30

Dan u kojem je hrvatska policija uspješno rastavila branitelje od napadača i tako spasila naciju od još jedne tragedije počeo je visoko profesionalnim javljanjem gđe Sanje Račić, radio-novinarke iz Osijeka kojoj ni televizija nije strana. Dapače. Javljajući o premijeri Mozartova “Don Giovannija” gđa Račić proizvela je jedini kvalitetan prilog u emisiji “Subotom ujutro”. Njena elegancija i opći ton komuniciranja s TV kamerom ukazuje na osobu koja je pod pozitivnim dojmom kulturnog događaja iz vrlo jednostavnog razloga: razumije ono što je vidjela i uživala je u tome. A to je na HTV-u već odavno rijetkost.

GOLI

Nedjelja, HRT 1, 20.00

Autorica i redateljica Tiha K. Gudac napravila je prošle godine nagrađivano remek-djelo jer joj je uspjelo nagovoriti majku, sestru, tetu i strica da pričaju o djedu koji je bio na Golom otoku. Vratio se nakon četiri godine, izbijenih zuba i teško bolestan. Kao i svi zatočenici, nikad ni s kim nije pričao o tome što mu se dogodilo. Tete i stričevi koji su dolazili u kuću nisu nikakva rodbina, nego supatnici s Golog otoka koje su roditelji tako zvali da do djece ne bi došlo ništa o vječno zabranjenoj temi. Dokumentarni film “Goli” neizrecivo je tužan, jer bez ijednog agresivnog političkog signala pokazuje kako su raspršene i upropaštene tri generacije.

Komentiraj