Nakon pozitivnih iskustva s uvođenjem Video assistant referees tehnologije (VAR) na proteklom svjetskom prvenstvu u Rusiji, Europska nogometna federacija (UEFA) razmišlja o uvođenju VAR-a već ove sezone i to od četvrtfinala Lige prvaka, doznaje britanski Times.

Čelnici UEFA-e će o uvođenju VAR-a raspraviti na sastanku 30. kolovoza u Monacu, gdje će biti i održan žrijeb grupne faze Lige prvaka.

Premda je UEFA bila protiv uvođenja video tehnologije u elitno klupsko natjecanje ‘Starog kontinenta’, činjenica da je VAR na Svjetskom prvenstvu funkcionirao gotovo bez greške, natjerala je krovnu nogometnu federaciju ‘Starog kontinenta’ da ‘progleda’.

VAR je na World Cupu u Rusiji funkcionirao gotovo bez greške, a ove će se sezone koristiti u svim ‘Ligama petice’ osim u Premiershipu,

Video Assistant Referee sustav je razvijen početkom 2010.-ih u Nizozemskoj. Nizozemska Eredivisie je prva testirala VAR u sezoni 2012/13, a australska A-League je prva uvela sustav 2017. godine. Nakon toga VAR su preuzeli u američkom MLS-u, Bundesligi, Serie A, Primeri, Le Championnatu…

Komentiraj