UDRUGA OPĆINA: Podrška “pozitivnom zaokretu” MOST-a u promišljanju javne uprave

Anto Magzan/PIXSELL

Udruga općina podržala je stav ministrice uprave Dubravke Jurline Alibegović iznesen u središnjem Dnevniku HRT-a prema kojem se broj jedinica lokalne i regionalne samouprave ne može smanjti bez analize i temeljitog istraživanja, ocijenivši da se radi o “pozitivnom zaokretu” Mosta u promišljanju javne uprave.

 „Iako se prije preuzimanja vlasti Most glasno zalagao za ukidanje i rezanje jedinica lokalne i regionalne samouprave, ministrica Dubravka Jurlina Alibegović potvrdila je dugogodišnji stav Udruge općina kako  se ovako važne odluke ipak ne mogu i ne smiju provesti bez analize i temeljitog istraživanja“, priopćila je u utorak Udruga općina.

Udruga smatra da je riječ o pozitivnom zaokretu u promišljanju javne uprave jer lokalna samouprava ima snažan utjecaj na kvalitetu i unaprjeđenje života stanovnika.

Kao prva spona između vlasti i naroda u hrvatskim selima, naseljima i gradovima, lokalna samouprava mora biti dovoljno osnažena, a tijela javne uprave na usluzi građanima.

„Udruga općina sustavno se posljednjih pet godina zalaže za decentralizaciju i reformu javne uprave, inicira poboljšanja i daje prijedloge kako sustav učiniti efikasnijim i u službi građana. Gostovanje nove ministrice uprave Dubravke Jurline Alibegović u Dnevniku HRT-a ukazalo je na pozitivan zaokret o promišljanju reformi javne uprave“, priopćila je za udruga.

Navodi pritom da su promjene i reforme nužne, ali se ne smiju donositi bez temeljitih i sustavnih analiza i studija. Cilj je decentralizirati i olakšati sustav javne uprave, a ne mahnito i nepromišljeno stvarati rezove i ljudima u selima uskraćivati njihovo pravo na razvoj, uslugu i bolji životni standard, zaključio je predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić.

Komentiraj