FaH

U DUHU ZAJEDNIŠTVA Počeo 18. maraton lađa na Neretvi

Maraton lađa, 18. po redu, počeo je u subotu u 17 sati sa startnog mjesta na Neretvi ispod mosta u Metkoviću, a natjecanje 40 posada s broda prati predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, pokoroviteljica manifestacije.

Lađari koji se natječu u izvornim neretvanskim plovilima preveslat će 22,5 kilometra i uploviti u cilj u pločanskom zaljevu.

Predsjednica Republike Grabar-Kitarović je, obraćajući se nazočnima prije starta, istaknula kako je tradicionalni maraton lađa na Neretvi ponos Hrvatskoj i poznat diljem svijeta.

“Želim da se svi dobro proveselite u duhu zajedništva koje, evo, već nekoliko dana vrije Hrvatskom od proslave ‘Oluje’, mimohoda u Zagrebu i proslave u Kninu, do 18. Maratona lađa na Neretvi“, rekla je.

 

  • “Neka najbolji pobjedi ali u duhu zajedništva”, poručila je posadama 40 lađa s oko 400 lađara.

 

“U duhu hrvatstva ovdje pozdravimo i sve goste koji su s nama – od Latvije do Bosne i Hercegovine i Novog Sada i sve koji su nam se pridružili danas”, rekla je hrvatska predsjednica.

Neposredno prije ulaska na predsjedničin brod, koji prati natjecanje lađara, kratko kazala kako je za nju ta manifestacija izniman doživljaj te da Maraton lađara na Neretvi doprinosi afirmaciji našeg turizma.

Prije starta, voditelj programa je rekavši “Za Kolindu!” pozvao nazočne da pozdrave predsjednicu Republike, na što se prolomio pljesak brojnih nazočnih.

Uz predsjednicu, tom prilikom su se okupljenima obratili i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, koji je istaknuo da dolina Neretve njeguje vrednote domoljublja, te gradonačelnik Metkovića Božo Petrov. “Neretva nam je majka, a nekada maćeha, no ona nam je usadila ponos i dostojanstvo”, poručio je Pterov.

Na predsjedničinom brodu su, uz ostale, ministar turizma Darko Lorencin, ministar kulture Berislav Šipuš, župan Dobroslavić, gradonačelnik Petrov, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, odvjetnik Čedo Prodanović i drugi.

Maraton tradicionalno organizira Udruga lađara Neretve, a prati ga duž Neretve više desetaka tisuća gostiju i turista.

Komentiraj