FaH

TURSKO VELEPOSLANSTVO: Spriječen vojni udar, predsjednik i vlada na vlasti

Tursko veleposlanstvo u Hrvatskoj u subotu je priopćilo da događanja u Turskoj predstavljaju pokušaj udara na demokratski izabranu vladu, ali da ga je narod spriječio te da su predsjednik i vlada i dalje na vlasti.

“Događanja u Turskoj su pokušaj udara na demokratski izabranu vladu, ali turski narod je to spriječio u jedinstvu i solidarnosti. Naš predsjednik i vlada su na vlasti”, priopćilo je veleposlanstvo na svojoj Facebook stranici.

U izjavi se dodaje da “turske oružane snage nisu u cijelosti bile upletene u događanja”.

“Pokušaj udara provela je jedna grupa unutar turskih oružanih snaga na što je uslijedio zasluženi odgovor našeg naroda”, stoji u priopćenju.

Premijer Benali Yildrim jutros je objavio da su turske vlasti uhitile 1563 pripadnika vojnih snaga koji su sudjelovali u pokušaju vojnog udara tijekom noći na subotu.

“Skupina ljudi u vojsci izvan zapovjednog lanca pokušala je zbaciti demokratski izabranu vladu”, objavio je ured turskog premijera.

Predsjednik Erdogan koji se tijekom noći iz Marmarisa, gdje bio na ljetovanju i tamo na početku udara sklonjen na sigurnu lokaciju, vratio u Istanbul i u televizijskom obraćanju rekao da će urotnici platiti veliku cijenu za ovu izdaju. Najavio je da će vojsku očistiti od pobunjenih elemenata.

“Turskom neće vladati vojska”, rekao je pristašama koji su ga dočekali u zračnoj luci.

Televizijske snimke pokazale su kako se vojnici predaju iz tenkova kojima su blokirali mostove preko Bospora.

Komentiraj