Turska više ne može inzistirati na rješavanju sukoba u Siriji bez uključivanja predsjednika Bashara al-Assada budući da se stanje na terenu dramatično promijenilo, izjavio je u petak potpredsjednik turske vlade Mehmet Simsek.

Turska je dugo inzistirala na tome da Assad mora otići kako bi se postigao održivi mir u Siriji, ali više ne ustrajava toliko na njegovom trenutačnom odlasku nakon zatopljenja odnosa s Rusijom, koja podupire sirijskog čelnika, i uoči mirovnih pregovora planiranih za idući tjedan u Kazahstanu.

“Što se tiče našeg stajališta o Assadu, smatramo da je on izravno kriv za patnje sirijskog naroda i tragedije. Međutim, moramo biti pragmatični, realni”, rekao je Simsek na panelu o Siriji i Iraku na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

“Činjenice na terenu dramatično su se promijenile i Turska više ne može inzistirati na rješenju bez Assada, to nije realno”, kazao je.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.