Američki potpredsjednik Mike Penc optužio je u srijedu Rusiju da “destabilizira” zapadni Balkan i pokušava odvojiti jugoistok Europe od Zapada kamo pripada.

Pence je to rekao u Crnoj Gori koja se ove godine priključila NATO-u, usprkos protivljenju Rusije.

Ta bivša jugoslavenska republika postala je 29. članica Saveza u lipnju, osam mjeseci nakon što je Podgorica optužila ruske špijune da su organizirali pokušaj državnog udara kako bi spriječili njezin ulazak u NATO.

“Kao što svi znate, Rusija nastavlja silom iscrtavati nove granice na zapadnom Balkanu i činila je sve da destabilizira regiju, potkopa demokracije, podijeli vas međusobno i razdvoji od ostatka Europe”, rekao je Pence na sastanku čelnika država članica NATO-a Crne Gore, Hrvatske, Albanije i Slovenije te Srbije, BiH, Makedoije i Kosova.

“Uvjeravam vas da SAD ne prihvaća bilo kakav pokušaj upotrebe sile, prijetnji ili zastrašivanja u ovoj regiji i šire”, istaknuo je drugi čovjek SAD-a na summitu Američko-jadranske povelje.

Dodao je da će Rusija odgovarati za svoje akcije i da će predsjednik Donald Trump potpisati zakon o američkim sankcijama protiv Moskve koji je prošli tjedan donio Kongres.

“Pozvat ćemo europske saveznike i prijatelje da učine isto“, poručio je Pence i dodao kako bi “SAD radije imale konstruktivne odnose s Rusijom, utemeljene na uzajamnoj suradnji i zajedničkim interesima”.

Visoki američki dužnosnik je rekao da ga je Trump poslao na jugoistok Europe kao znak trajne posvećenosti Balkanu i ocijenio da povelja igra značajnu ulogu u okupljanju zapadnog Balkana, u jedinstvu s Europom i savezništvom s NATO-om.

“SAD će pod vodstvom predsjednika Trumpa nastaviti podržavati svaku od zemalja u nastojanju da zajedno dođete do ove budućnosti“, kaže Pence.

Snažna Europa je, poručio je, blagoslov za Zapad i cijeli svijet. “Politika SAD-a će uvijek biti sigurnost Amerike na prvom mjestu, ali predsjednik Trump je jasno rekao i moje današnje prisustvo potvrđuje da Amerika na prvom mjestu ne znači Amerika sama. Veza sa Europom će uvijek postojati, jer smo snažniji zajedno nego što ćemo ikada biti odvojeno“, poručio je Pence.

Potpredsjednik SAD-a posebno je istaknuo zajedničku prijetnju terorizma. “Sasjeći ćemo Islamsku državu u korjenu. Moramo biti pozorni i ukloniti taj karcinom iz naših država prije nego što počne rasti”, naglasio je Pence.

Premijer Crne Gore Duško Marković ocijenio je da je konstruktivna uloga SAD-a u regiji vrlo značajna. “Naše savezništvo s članicama NATO-a i EU-a je prirodno. Od članstva nas nisu uspjeli odvratiti ni izravni vanjski pokušaji da spriječi članstvo Crne Gore u NATO-u”, rekao je Marković.

Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da ga ohrabruje priključenje Crne Gore Savezu i čeka da Makedonija postane 30. članica.

“Ohrabreni smo optimizmom naših građana i potporom SAD-a. Želim zahvaliti na stalnoj podršci Amerike koja pridonosi demokratskim procesima u regiji”, rekao je on.

Komentiraj