Izabrani američki predsjednik Donald Trump u petak je pohvalio “vrlo pametnu” odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne uzvrati istom mjerom pošto je Washington protjerao ruske diplomate.

Putin je ranije u petak rekao da neće protjerati američke diplomate pošto je predsjednik Barack Obama u četvrtak naredio protjerivanje 35 ruskih diplomata i uveo sankcije dužnosnicima ruskih obavještajnih službi za koje Washington vjeruje da su se uplitali u američke predsjedničke izbore.

“Izvrstan potez (V. Putina) – oduvijek sam znao da je vrlo pametan!”, napisao je Trump na Twitteru.

Rusija neće nikoga protjerati, kazao je Putin u petak, nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za rusku televiziju rekao da će predložiti Putinu protjerivanje i proglašenje nepoželjnima diplomate iz američkog veleposlanstva u Moskvi i američkog konzulata u Sankt Peterburgu.

“Idući koraci prema obnovi rusko-američkih odnosa gradit će se na politici kakvu će provoditi predsjednik D. Trump”, rekao je Putin.

Trump je višekratno hvalio Putina i imenovao je u svoju ekipu ljude bliske Moskvi, no ne zna se hoće li ob promijeniti odluke koje donijela administracija Baracka Obame za vrijeme koje su odnosi s Rusijom najlošiji od završetka Hladnog rata.

Rusija ipak “zadržava pravo” da poduzme određene mjere te će “graditi rusko-američke odnose s obzirom na politiku koju će voditi novoizabrani američki predsjednik Donald Trump”, rekao je Putin.

Američki predsjednik Barack Obama naredio je u četvrtak protjerivanje 35 ruskih diplomata osumnjičenih za špijuniranje i nametnuo sankcije dvjema ruskim obavještajnim agencijama zbog navodnog hakiranja Demokratske stranke pred predsjedničke izbore ove godine. Washington optužuje ruske hakere za krađu više desetaka tisuća e-mailova demokratskih dužnosnika.

Lavrov je odgovorio da su te američke optužbe neutemeljene i poručio da sankcije neće proći bez odgovora.

Ruski premijer Dmitrij Medvevev izrazio je žaljenje što Obamina administracija završava svoj mandat u “proturuskoj agoniji”.

Trump je izjavio da će se idućeg tjedna sastati s čelnicima američkih tajnih službi, nakon odluke predsjednika Obame da uvede sankcije Rusiji.

Trump je u priopćenju rekao kako očekuje da ga vodeći ljudi obavještajne zajednice izvijeste o svim činjenicama.

Komentiraj