Trump će vjerojatno odobriti umjereno povećanje snaga u Afganistanu

EPA/SHAWN THEW

Predsjednik Donald Trump će vjerojatno prihvatiti umjereno povećanje broja američkih vojnika u Afganistanu u ponedjeljak navečer u objavi svoje strategije za najdulji američki vojni sukob, rekli su američki dužnosnici.

Trump će u obraćanju javnosti u 9 sati navečer (3 sata u utorak po srednjoeuropskom vremenu) govoriti o pojedinostima svojega stajališta o američkoj ulozi u Afganistanu što je pitanje koje je opterećivalo dva njegova prethodnika.

Budući da talibanski pobunjenici nisu ni blizu porazu, najvjerojatniji rezultat je da će se Trump suglasiti sa slanjem još američkih vojnika kako preporučuju  njegovi ključni savjetnici, rekao je visoki dužnosnik administracije. Trenutno Sjedinjene Države imaju u Afganistanu oko 8.400 vojnika.

Trump već dugo sa skepsom gleda na to kako Sjedinjene Države vode rat u Afganistanu koji je započeo predsjednik George W. Bush u listopadu 2001. nakon terorističkih napada na New York i Washington 11. rujna.

Trump je najavio strateško preispitivanje uskoro nakon preuzimanja dužnosti u siječnju i privatno je dovodio u pitanje je li mudro slati još više vojnika, rekli su američki dužnosnici.

“Mi ne pobjeđujemo”, rekao je savjetnicima na sastanku u srpnju pitajući da li bi trebalo smijeniti generala Johna Nicholsona koji vodi američke i međunarodne snage u Afganistanu, rekao je dužnosnik.

No ministar obrane Jim Mattis uvjeravao je da je američka vojna nazočnost potrebna kako bi se suprotstavili prijetnji koja dolazi od islamskih militanata.

Ranije ove godine Trump je ovlastio Mattisa da postavi razinu vojne nazočnosti u Afganistanu.

Trump možda hoće a možda i neće dati stvarnu brojku u ponedjeljak za očekivano povećanje snaga, rekao je dužnosnik administracija. Dvojica sudionika u jednomjesečnoj raspravi o strategiji u Afganistanu rekli su kako će predsjednik vjerojatno potvrditi svoje odobrenje Mattisu da odluči o razini snaga dajući tako zeleno svjetlo vojsci da pošalje još vojnika u Afganistan.

Koalicija koju je predvodio SAD izvršila je napad na Afganistan i zbacila islamističku talibansku vlast zbog pružanja utočišta militantnima al Qaede koji su isplanirali napade 11. rujna. No, američke snage su zaglibile tamo za vrijeme predsjednika Busha, Obame a sada i Trumpa. Oko 2400 američkih vojnika poginulo je u Afganistanu od početka invazije.

Očekuje se da će Trump u govoru odobriti agresivniju američku protuterorističku politiku za Afganistan i Pakistan, rekli su sudionici u raspravi o strategiji u Afganistanu.

Komentiraj