TRAJU PREGOVORI O NOVOM MANDATARU Za istim stolom ponovno Petrov, Karamarko i Milanović

PIXSELL, Nacional

U središnjicu Mosta večeras su došli čelnici HDZ-a i SDP-a Tomislav Karamarko i Zoran Milanović kako bi s domaćinom sastanka čelnikom Mosta Božom Petrovim počeli razgovore o definiranju mandatara za sastav Vlade te drugih pozicija, uključujući i Sabor.

Milanović, koji je stigao u pratnji SDP-ovaca Branka Grčića, Milanke Opačić, Siniše Hajdaša Dončića, Gordana Marasa, Arsena Bauka te jedinog predstavnika koalicijskih partnera Hrvatska raste HSU-ovca Silvana Hrelje, prilikom ulaska u prostorije Mosta nije želio davati izjave.

Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko na ulazu je rekao kako i on poziva na zajedništvo, ali ono koje je utemeljeno na realnim osnovama.

“Želim reći da Domoljubna koalicija predvođena HDZ-om želi naći brzo rješenje i izlaz iz ovog problema. Ovo je problem koji već dosta dugo tlači naše građane. Vjerujem da će unutra sastanak biti u dobrom tonu i u dobrom raspoloženju jer jedini koji danas imaju pravo na povišeni ton su naši građani”, rekao je Karamarko.

Dodao je kao se nada da će biti dobra atmosfera te da će se dogovoriti. “Mi smo u našem priopćenju i zaključcima rekli koji su naši okviri. Mislim da su pošteni i dobri i da se svi unutra možemo naći”, poručio je.

Karamarko je došao u pratnji političkog tajnika Tomislava Čuljka i čelnika koalicijskih partnera.

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov rekao je u petak navečer da će se na sastanku između Mosta, HDZ-a i SDP-a među ostalim raspravljati i o ponudi da bude kandidat za premijera.

“O tome će se među ostalim raspravljati na sastanku”, rekao je Petrov novinarima prije početka sjednice Nacionalnog vijeća Mosta upitan hoće li prihvatiti ponudu da bude premijer.

Robert Podolnjak rekao je da su se Most, HDZ i SDP na podnevnom sastanku, vezano uz teritorijalni preustroj zemlje, dogovorili da ne idu ishitreno u ključne teritorijalne reforme. “Suglasje sve tri strane je da do kraja iduće godine, otprilike u ovo vrijeme, imamo definirane strategije regionalnog razvoja,  javne uprave te teritorijalne reforme i na temelju tih strategija krenemo u taj proces koji bi trebao biti gotov  do kraja mandatnog razdoblja ovog Sabora”, kazao je.

Napomenuo je kako su i predstavnici druge dvije koalicije u petak načelno gotovo parafirale tekst vezan uz reformu lokalne i regionalne samouprave najaviviš kako će taj tekst, zajedno s drugim tekstovima, vrlo brzo biti predstavljen javnosti.

“Vjerujem da za nekoliko dana za javnost možemo imati ključne reformske stvari. Vjerojatno početkom idućeg tjedna”, rekao je.

Podolnjak je izrazio želju i da se ključna politička pitanja riješe prije početka nastupajućih blagdanajer građani čekaju konačni rasplet ove političke drame.

Danas je već održan jedan sastanak u sjedištu Mosta, na kojemu su predstavnici Mosta, Domoljubne koalicije i kolaicije Hrvatska raste razgovarali koje su to ključne reforme koje treba provesti u sljedećem razdoblju. Nakon trosatnog sastanka predstavnici sve tri strane izrazili su zadovoljstvo ispregovaranim.

Komentiraj