EPA

TOPOVI ŠUTE Berlin ohrabren pozitivnim razvojem događaja u Ukrajini

Pozitivan razvoj događaja u Ukrajini može otvoriti vrata punoj provedbi mirovnog sporazuma, ocijenio je u subotu njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier prije susreta s ruskim, ukrajinskim i francuskim kolegama o tom pitanju.

“Informacije zadnjih dana o stanju na istoku Ukrajine daju povoda određenom optimizmu”, rekao je Steinmeier novinarima u Berlinu.

“Primirje je na snazi od 1. rujna” i iako je krhko, daje pozitivan elan i dodatnu motivaciju za pokušaj napredovanja u primjeni sporazuma iz Minska”, dodao je.

Njemački ministar je izrazio nadu da će ministarski sastanak tijekom večeri omogućiti napredovanje u osjetljivom pitanju organiziranja lokalnih izbora u istočnom dijelu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista.

 

  • Prema mirovnim sporazumu Minsk 2, zaključenom u veljači, lokalni izbori bi se trebali održati u području sukoba krajem 2015. sukladno ukrajinskom zakonu i međunarodnim normama. Vlasti Kijeva predviđaju lokalne izbore 25. listopada, ali proruski pobunjenici žele održavanje izbora po njihovim pravilima, 18. listopada u Donecku i 1. studenoga u Luhansku.

 

Steinmeier je također rekao da očekuje napredovanja u pitanjima povlačenja teškog naoružanja i kalibra manjeg od 100 mm s obje strane linije sukoba, kao i u pitanju razmjene zatvorenika.

Sastanak četvorice ministara vanjskih poslova bi trebao omogućiti pripremu summita šefova država i vlada tih zemalja početkom listopada u Parizu.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je pozvao u subotu Zapad da samo u slučaju potpune primjene mirovnih sporazuma iz Minska ukine sankcije Rusiji uvedene zbog njezine upletenosti u sukob u Ukrajini.

Komentiraj