Tony Blair počinje “misiju” uvjeravanja sunarodnjaka da promijene stavove o Brexitu

EPA/STEFAN ROUSSEAU

Bivši britanski premijer Tony Blair u petak će početi svoju “misiju” uvjeravanja sunarodnjaka da “ustanu” i promijene svoje stavove o Brexitu uz obrazloženje da odluka o napuštanju Europske unije predstavlja prijetnju za budućnost zemlje.

Sadašnja premijerka Theresa May obećala je pokrenuti članak 50 i početi proces napuštanja EU-a sljedeći mjesec, te je iznijela svoju viziju o jasnom prekidu s blokom, uključujući i napuštanje jedinstvenog tržišta.

Ona je također upozorila političare da ne sprječavaju taj proces.

U svojem prvom velikom političkom potezu nakon glasanja prošlog lipnja, Blair će u petak “objaviti bojni poklič” i pokrenuti protivnike Brexita uz tvrdnju da je u trenutku dok se referendum održavao bilo dosta nejasnoća oko toga što ta odluka zapravo znači te da je vlada htjela “Brexit po svaku cijenu”.

“Ljudi su glasali a da nisu bili svjesni pravih uvjeta Brexita. Kada ti uvjeti postanu jasni, njihovo je pravo da promijene mišljenje”, reći će proeuropskoj skupini Otvorena Britanija.

“Naša je misija uvjeriti ih da to učine”, kazao je.

Blair, koji je dužnost premijera obnašao između 1997. i 2007., rekao je da je s obzirom na rizike Brexita, pitanje prekida Britanije s EU-om ponovno “na stolu”.

On će reći da su, dok su Škoti glasali o odbacivanju neovisnosti 2014., okolnosti za škotske nacionaliste sada “mnogo vjerodostojnije”.

Škotska je u rujnu 2014. izglasala sa 55 prema 45 da ostaje dijelom Velike Britanije, ali proeuropska Škotska nacionalna stranka tvrdila je da odluka o Brexitu  ponovno otvara pitanje neovisnosti, jer većina je Škota glasala za ostanak u EU-u.

Komentiraj