Tisuće Rusa odale počast ubijenom oporbenom čelniku Borisu Nemcovu, glavnom kritičaru Putina

Tisuće Rusa i zapadni diplomati okupili su se u subotu u središtu Moskve kako bi odali počast oporbenom čelniku Borisu Nemcovu, jednom od glavnih kritičara predsjednika Vladimira Putina do njegova ubojstva prije šest godina.

U prigodi obljetnice njegove smrti – koja se obilježava u vrijeme kada je politički protivnik Kremlja Aleksej Navaljni premješten u kažnjeničku koloniju – Sjedinjene Države su izrazile “krajnju zabrinutost” zbog “sve veće nesnošljivosti” Rusije prema slobodi govora.

Ubijen prije šest godina

Boris Nemcov, koji je imao važnu ulogu u oporbi Vladimiru Putinu, a bio je potpredsjednik vlade u vrijeme predsjednika Borisa Jeljcina, ubijen je četirima hitcima iz neposredne blizine na mostu blizu Kremlja 27. veljače 2015.

Od ranog jutra neprekidna povorka ruskih građana i zapadnih diplomata polagala je cvijeće kod improviziranog spomenika Borisu Nemcovu na mjestu njegova ubojstva koji vlasti svaki put uklone.

“Siguran sam da će ono za što se Boris borio, za slobodu Rusa, za njihovo blagostanje i dostojan život, uskoro biti stvarnost”, rekao je novinarima predstavnik oporbe i bivši premijer Mihail Kasjanov.

Hod oporbe

Godišnjica Nemcovljeve smrti obično se obilježava hodom oporbe u središtu Moskve, ali je ove godine zbog epidemioloških mjera odlučeno da će poći do spomenika.

Podaci nevladine organizacije Compteur Blanc koja prati skupove pokazuju da je oko 7800 ljudi sudjelovalo na skupu u 17.30 sati (15.30 sati po srednjoeuropskom vremenu).

“Nemcov je i danas uzor onima koji nisu ravnodušni prema slobodi, ljudskim pravima i demokraciji”, napisao je na Twitteru ured EU-a u Rusiji.

“On je i dalje nadahnuće za one koji teže pravdi, transparentnosti i slobodi”, objavila je na istoj društvenoj mreži glasnogovornica američkog veleposlanstva u Moskvi Rebecca Ross.

Američki državni tajnik Antony Blinken je u odvojenom priopćenju odao priznanje uspomeni na oporbenog prvaka koji je “posvetio život izgradnji slobodne i demokratske Rusije”.

Komentiraj