Thomas de Maiziere: Njemačku će ove godine napustiti 100.000 migranata

FaH

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je u srijedu da je broj migranata koji napuštaju Njemačku u porastu, te da se ove godine očekuje oko 100.000 deportacija ili dobrovoljnih odlazaka.

Spor napredak u napuštanju zemlje onih migranata koji nisu dobili azil izazvao je žestoku raspravu unutar vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel.

Krajem ožujka u Njemačkoj je ostalo ukupno 219.000 odbijenih tražitelja azila, objavio je list Bild u srijedu, navodeći izvješće ministarstva unutarnjih poslova.

U izvješću stoji da su “nedostatak političke volje da se provode zakoni o azilu”, “nedostatak  osoblja u migracijskim agencijama” i “nedostatak suradnje onih koji moraju napustiti zemlju” odgovorni za spori tempo povratka.

U izvješću se također kaže da dugačak proces deportacije daje vremena “onima koji moraju napustiti zemlju da tajno u njoj ostanu”.

Kai Wegner, zastupnik iz Kršćanskih demokrata (CDU) Angele Merkel rekao je u srijedu da bi deportacije trebale biti ubrzane centralizacijom postupka. On je optužio neke regionalne vlade da nisu uspjele provesti plan o odlasku migranata iz zemlje.

Njemačka politika otvorenih ruku prema izbjeglicama rezultirala je dolaskom 1, 1 milijun migranata 2015. godine.

Dolazak je usporen početkom ove godine kada je zatvorena balkanska ruta.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]