Tajne veze zbog kojih ministar Romić štiti Tihomira Jakovinu

Patrik Macek/PIXSELL

Nacional donosi dokumente koji dovode u vezu aktualnog ministra Davora Romića s Tihomirom Jakovinom zbog kojih neki poljoprivrednici sumnjaju da Romić, otkako je preuzeo Ministarstvo poljoprivrede, nije gotovo ništa promijenio

Aktualni ministar poljoprivrede iz kvote Mosta Davor Romić, sve vrijeme od izbijanja “afere Jakovina” o kojoj je prvi pisao tjednik Nacional, a potom se o njoj oglasila i Europska komisija, drži se poprilično suzdržano i još uvijek nije iznio službeni stav Ministarstva poljoprivrede o aferi koja bi hrvatske poljoprivrednike mogla stajati nekoliko stotina milijuna eura europskog novca. Nacional je doznao da bi jedan od razloga Romićeve šutnje koja traje već više od mjesec dana, mogla biti i njegova povezanost s bivšim ministrom Tihomirom Jakovinom. Nekoliko članova hrvatskih poljoprivrednih udruga potvrdilo je za Nacional da sumnjaju da Romić štiteći bivšeg ministra Jakovinu, zapravo štiti i sebe jer je nekoliko puta s njim blisko surađivao.

Široj javnosti nije poznato da je aktualni ministar poljoprivrede Romić u mandatu Tihomira Jakovine bio član Upravnog vijeća Agencije za poljoprivredno zemljište, koja je protekle tri godine bila možda i najmanje uspješna državna agencija. Raspisala je ogroman broj natječaja za dodjelu poljoprivrednog zemljišta, od kojih je veliki broj poništen, kod mnogih nisu dodijeljeni ugovori, Agenciju se optuživalo za netransparentnost na internetskim stranicama, a najzanimljivija su pogodovanja pojedincima koja se podudaraju i s pogodovanjem u aktualnoj aferi “ruralni razvoj”. Naime, neki od najvećih dobitnika na natječajima Agencije za poljoprivredno zemljište su Marko Pipunić i Mirko Ervačić, upravo oni kojima je Europska unija blokirala isplatu poticaja zbog umjetno stvorenih uvjeta i apliciranja preko povezanih poduzeća.

DODJELA POLJOPRIVREDNIH ZEMLJIŠTA velikim proizvođačima bila je jedna od većih afera u mandatu Tihomira Jakovine, a bivši ministar optužen je da je donio odluke na štetu malih poljoprivrednika koji posljednjih nekoliko godina žive na rubu opstanka i kojih je svakim danom sve manje, unatoč tome što je Hrvatska ulaskom u Europsku uniju dobila veliku financijsku injekciju za poljoprivredu. Dodjela državnog zemljišta stočarima krenula je bez natječaja 20. travnja prošle godine i to bez ikakva zakonskog uporišta jer starim zakonom takva dodjela zemljišta nije predviđena, a nikakve izmjene i dopune novog zakona u tom trenutku nisu stupile na snagu. Zbog tog slučaja je i bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg od tadašnjeg predsjednika vlade Zorana Milanovića zatražio i ostavku ministra poljoprivrede Jakovine, optužujući ga za nesposobnost, nerad i “mutne poslove s podjelom državnog poljoprivrednog zemljišta”. U Hrvatskoj je u razdoblju od 2007. do 2011. na raspolaganje dano 120.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, dok je u mandatu prošle vlade podijeljeno tek 1500 hektara. Zemlju su do mandata Tihomira Jakovine dobivala većinom obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), a postupke su provodile općine i gradovi. Jedan od primjera je i općina Lipovljani koja je 2010. i 2011. podijelila 612 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od toga više od 400 hektara domaćim OPG-ima, dok je od 2011. do 2015. podijeljeno 78 hektara, pri čemu ni jedan domaćim OPG-ima.

  • DAVOR ROMIĆ JE U MANDATU Tihomira Jakovine bio član Upravnog vijeća Agencije za poljoprivredno zemljište koja je u protekle tri godine bila možda i najmanje uspješna državna agencija

ONO ŠTO JE U CIJELOM SLUČAJU dodjele zemljišta najsumnjivije i ono što poljoprivrednici najviše zamjeraju bivšem ministru poljoprivrede i članovima Upravnog vijeća Agencije za poljoprivredno zemljište čiji je član bio i aktualni ministar Romić, jest činjenica da je državna zemlja bila dodijeljena i onima koji prije natječaja nisu bili vlasnici zemlje. Davanje hektara u zakup isključivo domicilnom stanovništvu, odnosno obiteljskim gospodarstvima, novi sustav bodovanja gospodarskog programa, jasniji kriteriji izravne dodjele zemljišta stočarima, obvezan javni poziv za zakup i jasnija definicija tko je mladi poljoprivrednik, tek su neki od zahtjeva poljoprivrednih udruga i Zajednice županija, koje Ministarstvo poljoprivrede na čelu s Jakovinom nije prihvatilo, a Romić u prvim mjesecima svog mandata odluke svog prethodnika nije promijenio. Zbog svih tih činjenica mali poljoprivrednici strahuju da i novi ministar pogoduje velikim igračima da raspačaju ostatak državne zemlje na štetu malih i srednje velikih proizvođača.

Iako je to već sasvim dovoljno da se ministra Romića poveže s malverzacijama u mandatu ministra Jakovine, zanimljiv je i podatak da je Ministarstvo poljoprivrede u vrijeme Jakovine raspisalo natječaj za izradu procjene vrijednosti zajedničkih poljoprivredno-okolišnih pokazatelja iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020., na kojem su posao dobili Agronomski fakultet i tvrtka OIKON, a za Agronomski fakultet su na toj studiji, između ostalih, radili aktualni ministar poljoprivrede Romić i aktualni pomoćnik ministra za ruralni razvoj Mario Njavro.

PROBLEM S PREDMETNIM IZVJEŠĆEM koje su trebali isporučiti Agronomski fakultet i tvrtka OIKON je u tome što nikada nije dovršeno, a Jakovina je dobavljačima isplatio sredstva. Na četvrtoj stranici tog izvješća pod točkom IV. piše da je sastavnica “Izrada projektnog zadatka za buduću aktivnost usluge praćenja i evaluacije mjera Programa ruralnog razvoja Prioriteta 4. i 5.” u izradi. Problem je što ta najsloženija sastavnica navedenog projekta nikada nije isporučena Ministarstvu poljoprivrede, konačno izvješće je odobreno bez tog “outputa”, a ugovoreni iznos posve je isplaćen. Nacionalovi izvori tvrde da se tu radi o vrlo grubom kršenju više propisa i procedura, s obzirom na to da je riječ o EU sufinanciranju, ali i o javnoj nabavi te smatraju da je to još jedan predmet u Ministarstvu poljoprivrde koji bi trebao zanimati SAFU, Europsku komisiju, Državnu komisiju za kontrolu postupaka javne nabave, Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja i DORH.

Nacional je doznao i da su konkurenti na predmetnom natječaju u svojoj ponudi naveli da je predmetni dio izvješća nemoguće napraviti zbog nepostojanja adekvatnih podataka, zbog čega su im umanjeni bodovi i izgubili su na natječaju, dok su Agronomski fakultet i tvrtka OIKON uredno ponudili nešto što nisu do kraja isporučili.

Nacionalovi sugovornici, koji su željeli ostati anonimni jer ih je strah da će u budućnosti biti u podređenom položaju na natječajima za europske fondove, upozoravaju i da Romić u proteklih pet mjeseci nije uveo nikakve promjene u Ministarstvo te je na čelne pozicije doveo Jakovinine suradnike iz prošlog mandata, a neke bitne ljude nije ni smijenio. Tako navode da je Romić na mjesto pomoćnika za ruralni razvoj doveo Maria Njavru, kojem je kada je u pitanju ruralni razvoj najbliža suradnica Nada Trgovčević Letica, načelnica Sektora za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, koja je zadržana iz Jakovinine administracije, a za v.d. ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju postavljen je Ivan Macanić koji je u vrijeme Jakovine bio pomoćnik ravnatelja iste agencije Ante Peze, koji je sada Macanićev pomoćnik.

  • NAJSLOŽENIJA SASTAVNICA projekta na kojem je radio Romić nikada nije isporučena Ministarstvu poljoprivrede, konačno izvješće je odobreno bez tog ‘outputa’, a ugovoreni iznos posve je isplaćen

U NEDAVNOM GOSTOVANJU U HRTovoj EMISIJI “OTVORENO”, Tihomir Jakovina spočitnuo je pomoćniku ministra Mariju Njavri da je bio Član Odbora za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja u kojem su nastale malverzacije i pogodovanja. Jakovina se htio obraniti od napada ostalih gostiju kojima se Njavro poprilično mlako pridružio, a nakon Jakovinine primjedbe gotovo je sasvim utihnuo. Jedan od razloga mogao bi biti i taj što je, po saznanjima Nacionala, Njavro jedna od osoba koje bi se mogle naći na udaru hrvatskih pravosudnih organa u aferi oko poticaja za ruralni razvoj. Naime, kao što je Nacional već pisao, osim bivšeg ministra Jakovine, DORH se raspituje i o ulogama koje su tom slučaju imali Nada Trgovčević Letica, načelnica Sektora za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede, i spomenuti pomoćnik ministra poljoprivrede Mario Njavro. Aferu oko dodjele poticaja iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja RH velikim poljoprivrednim tvrtkama Nacional je otkrio prije više od mjesec dana, kada smo objavili da su, suprotno pravilima Europske komisije, sredstva dobile tvrtke Ivice Todorića, Josipa Pipunića i Mirka Ervačića. U međuvremenu su o toj aferi i ulozi bivšeg ministra Jakovine pisali gotovo svi hrvatski mediji, ali gotovo nitko nije spomenuo zbog kojih tvrtki je reagirala Europska komisija. Riječ je o dvjema tvrtkama u vlasništvu Agrokora, PIK Vinkovci i Vupik, koje su zajedno trebale dobiti oko 46 milijuna kuna, odnosno svaka po 23 milijuna. Pet tvrtki u vlasništvu kompanije Žito d.o.o. čiji je vlasnik Marko Pipunić, iz programa za Ruralni razvoj trebalo bi dobiti 202 milijuna kuna. Tvrtke Salami Aurea i Copadio Prosciutto Pannonico trebale su dobiti svaka po 38 milijuna kuna, tvrtka Floccus 32 milijuna kuna, a Argumentum Vitae 17 milijuna kuna. Na popisu su i tri tvrtke u vlasništvu Osatina grupe Mirka Ervačića, Nova natura, Vego Plantis i Mesna industrija Natura, koje su zajedno trebale dobiti 72 milijuna kuna, a dodatnih 38,5 milijuna kuna samostalno je trebala dobiti Osatina grupa. O imenima tih tvrtki šuti i ministar poljoprivrede Romić koji o aferi cijelo vrijeme govori neobično suzdržano, iako ima mogućnost ponišititi natječaj i cijelu stvar vratiti na početak.

NAKON ŠTO JE PROŠLO VIŠE OD MJESEC DANA od objavljivanja te afere, Nacional još uvijek čeka na rekaciju Ministarstva poljoprivrede, ali očito je da u tom ministarstvu vlada jednako rasulo kao i u cijeloj hrvatskoj vladi, pa tako nismo mogli dobiti ni odgovore na pitanja o vezi između bivšeg ministra Jakovine i sadašnjeg Romića. Naši sugovornici tvrde da ih je strah da Romić odugovlači s rješenjem Jakovinine afere “ruralni razvoj” jer u međuvremenu traži način da Jakovinino pogodovanje provede do kraja. Također su izrazili sumnju zbog činjenice da je aktualni ministar zadržao kadrove bivšeg ministra na funkcijama vezanima uz sektor u kojem su počinjena pogodovanja i nepravilnosti, a ignoriranje prijedloga rješenja aktualnog problema koji je donio HDZ-ov Odbor za poljoprivredu i hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu vide kao dokaz da u Ministarstvu poljoprivrede zapravo nije ni došlo do promjene na vlasti.

Komentiraj