Patrik Macek/PIXSELL

ŠUKER GA UPOZORIO: Silvano Hrelja u Saboru citirao svjedočenje s arbitraže oko Ine

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja ustvrdio je u srijedu u Saboru da je Ilona Fodor, koja je sudjelovala u pregovorima Vlade s MOL-om svjedočila na arbitražnom postupku u Londonu da je Josip Petrović “industrijski špijun koji radi za MOL”, na što ga je HDZ-ov Ivan Šuker upozorio da je riječ o tajnom dokumentu čije bi javno iznošenje moglo kompromitirati arbitražu.
“Sinoć sam u kaslić dobio dokument koji potvrđuje vjerodostojnost dokumentacije koja je u optjecaju. Ovo je svjedočenje gospođe Ilone Fodor, koja je točno pred godinu dana pred arbitražnim sudom svjedočila da je Petrović industrijski špijun koji radi za MOL”, rekao je Hrelja nakon stanke određene na zahtjev nekoliko klubova koji su se željeli očitovati o događajima u Vladi.
Iz navodnog svjedočenja Hrelja je zaključio kako je autentičan i ugovor objavljen u Nacionalu između tvrtki Josipa Petrovića i supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka.
“Ovo nije afera, nego pitanje jesmo li uređena država ili socijalna džungla”, rekao je Hrelja i dodao kako osobno ne želi nikoga pozivati na ostavku. “Neka svatko učini po svojoj savjesti, samo neka zna da javnu dužnost uvijek treba odvojiti od osobnog interesa”, kazao je Hrelja.
Šuker mu je uzvratio upozorenjem da je riječ o dokumentu do kojega Hrelja nije mogao doći legalno.
“To su strogo povjerljivi dokumenti jer je arbitraža u tijeku. Hrvatska je zbog curenja informacija zatražila prekid arbitraže sa Slovenijom. Vi ste kolega Hrelja ovdje s tim dokumentom doveli Hrvatsku u vrlo tešku poziciju jer ste dali dokument koji ne smije biti vani”, kazao je Šuker.
Naglasio je kako “ne želi biti ničiji odvjetnik”, ali da Sabor treba biti zabrinut nad curenjem tajnih informacija.
“Ovdje netko dođe u sabornici i kaže gledajte, ja imam svjedočenje arbitraže, to je prije svega neodgovorno, bez obzira što će se iskoristiti za političke situacije”, smatra Šuker.
Kad je riječ o poslovima Karamarkove supruge, Šuker je naglasio kako će svoj sud o tome dati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnik.
“Ako je kolega Karamarko napravio nešto u suprotnosti sa zakonom, to će povjerenstvo reći, ali nismo mi tu da sudimo”, oocijenio je Šuker.
Uzvratio mu je Milorad Pupovac (SDSS), poručivši kako tajnost dokumenata ne obvezuje samo Hrelju, nego i druge zastupnike. “Ako vrijedi za Hrelju, vrijedi i za kolegu Bulja i za one koji su Andriji Mikuliću dali dokumente vezane uz njegov zdravstveni karton”, upozorio je Pupovac.
Dodao je i kako se “neke stvari naprosto ne smiju događati, neovisno kako to ocjenjivalo Povjerenstvo”. “To su duboke političke i moralne relevantnosti”, naglasio je Pupovac.
Zasjedanje je nastavljeno raspravom o izvješću o upravljanju državnom imovinom u 2015.

Komentiraj