FaH

“Strašnim klaunovima” u Sloveniji prijete novčane kazne

“Strašni klaunovi” koji u Sloveniji svojim ispadima izazovu materijalnu štetu ili dovedu do ozljeda ljudi kažnjavaju se globom u visini od 100 do 250 eura, ovisno o ozbiljnosti povreda ili šteti, potvrdio je za Slovensku televiziju u četvrtak glasnogovornik ljubljanske policije Drago Menegalija.

Pošast tzv. “strašnih klaunova” koja se po Sloveniji raširila zadnjih tjedana sa zapada bez obzira na motive i namjere onih koji se maskiraju u klaune nije nedužan fenomen jer u nekim slučajevima može predstavljati kazneno djelo kažnjivo po zakonu, upozorava slovenska policija i poziva građane da takve slučajeve prijave.
Do sada je policija dobila 30 obavijesti o zasjedama “strašnih klaunova”, najčešće u večernjim satima pred školama i u parkovima, kad su plašili djecu i tinejdžere, ali za sada nije bilo nekih opasnijih posljedica.
No, u osam je slučajeva utvrđeno da su klaunovi počinili prekršaj s elementima kaznenog posupka, pa su globljeni.
“Preodjenuti se u kostim klauna samo po sebi nije prekršaj niti kazneno djelo, ali kad oni kod pojedinaca izazovu neugodan osjećaj, uznemirenost ili poniženje, te ako ljude plaše opasnim predmetima, to već može biti kažnjivo kao prekršaj protiv javnog reda i mira”, kazao je Menegalija.

Komentiraj